Начало / Диабет / Бедната на глутен диета може да повиши риска от диабет тип 2

Бедната на глутен диета може да повиши риска от диабет тип 2

мар. 13, 2017

глутен

Хората, страдащи от цьолиакия (глутенова ентеропатия) имат непоносимост към белтъка глутен и при тях се провежда лечение с безглутенова диета. Напоследък много хора, които не боледуват от това заболяване преминават към безглутенова диета. Ново проучване обаче показва, че бедната на глутен диета може да повиши риска от диабет тип 2.

Глутенът е белтък, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки. Хората с цьолиакия избягват консумацията на глутен, защото тяхната имунна система реагира срещу него като атакува тънкото черво.

Безглутеновите храни съдържат по-малко фибри и други полезни хранителни вещества. Ето защо някои диетолози са против ограничаването на глутеновия прием. Те препоръчват добре балансирана диета, която да включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и други храни, съдържащи глутен.

Ново проучване, представено на научна сесия на Американската кардиологична асоциация показва, че намалената консумация на глутен може да повиши риска от развитие на диабет тип 2.

Учени от Харвардския университет са анализирали данните за консумацията на глутен сред близо 200 000 участника в три проучвания, продължили почти 30 години. Тяхната цел е била да установят дали приема на глутен засяга здравето на хората, които нямат медицинска причина да избягват глутена.

На всеки две до четири години всички участници са отговаряли на въпроси, свързани с тяхната диета. Установено било, че повечето участници са консумирали под 12 грама глутен дневно (средно 6 – 7 грама). През 30-годишният период на проучването са били регистрирани близо 16000 случая на диабет тип 2.

Хората, които са приемали повече глутен са имали 13 % по-малък риск от развитие на диабет, в сравнение с хората, чийто дневен прием на глутен е бил под 4 грама. Намалената консумация на глутен води и до намален прием на фибри, за които е известно, че имат протективен ефект срещу диабет тип 2.

Това проучване поставя под въпрос ползите за здравето от дългосрочното избягване на глутена. Много диетолози препоръчват да се фокусирате върху консумацията на разнообразни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, а не да се ограничавате от приема на глутен, с изключение на случаите, когато има медицинска причина за това.