Начало / Диабет / Екстракт от броколи може да помогне при диабет тип 2

Екстракт от броколи може да помогне при диабет тип 2

юни 16, 2017

диабет

Изследователи са установили, че вещество, съдържащо се в кълнове от броколи и други кръстоцветни зеленчуци може значително да подобри нивата на кръвната захар на гладно при хора, страдащи от захарен диабет тип 2 и затлъстяване.

Съединението, наречено сулфорафан понижава количеството глюкоза, произведена от култивирани чернодробни клетки. Освен това променя абнормната генна експресия в чернодробните клетки на плъхове.

Захарен диабет тип 2 е най-честата форма на диабет, около 90 – 95 % от всички диагностицирани случаи. Възниква, когато тялото не е в състояние ефективно да използва хормона инсулин, което води до повишаване нивата на кръвната захар. Ако не се контролират нивата на глюкозата в кръвта могат да настъпят сериозни усложнения, като увреждане на бъбреците, нервите, очите.

Има много медикаменти, като например метформин, които помагат на хората с диабет тип 2 да поддържат в норма нивото на кръвната си захар. Поради страничните им ефекти обаче някои пациенти не могат да ги използват. Ето защо е необходима нова, по-безопасна алтернатива.

Може ли това да бъде съединението сулфорафан?

Екип от учени от Швеция са установили, че съединението сулфорафан намалява продукцията на глюкоза, когато се добави към култивирани чернодробни клетки. След прилагане на сулфорафан на плъхове с диабет тип 2, те са наблюдавали подобрение в генната експресия на чернодробните клетки.

Като част от проучването, в продължение на 12 седмици учените са давали екстракт от броколи или плацебо на 97 болни от диабет тип 2. Резултатите са показали значително понижаване на кръвната захар на гладно при участниците, приемали екстракт от броколи, в сравнение с тези, приемали плацебо. Екстрактът от броколи е бил особено ефективен сред затлъстелите пациенти.

Според авторите на проучването сулфорафанът има потенциал да се превърне във важент компонент от лечението на диабет тип 2.

Тяхна цел е екстрактът от кълнове от броколи да се произвежда като функционална храна. Тя би била много полезна и за всички хора с предиабет.

През последните години захарният диабет тип 2 се превърна в световна епидемия. За лечение на заболяването освен медикаментите огромно значение имат здравословното хранене и физическата активност.

Проучването е публикувано в сп. Научна транслационна медицина (Science Translational Medicine).