Начало / Диабет / Витамини и минерали, подходящи за диабетици

Витамини и минерали, подходящи за диабетици

сеп. 4, 2017

диабетици

В днешно време едно от хроничните заболявания, за които се говори най-често е диабетът, и особено тип 2. Това потенциално фатално заболяване, което може да се прояви във всеки етап от живота най-често се свързва с наддаване на килограми и затлъстяване.

Добрата новина е, че учените непрекъснато работят в насока за откриване на най-ефективното и успешно лечение на диабета. Днес пациентите имат достъп до най-иновативните методи и много от тях успяват да отложат появата на усложнения в резултат на заболяването с десетки години. Една от важните добавки в лечението на диабета е използването на витамини и минерали. Те могат да помогнат за регулирането на нивата на кръвна захар в норма.

Някои витамини и минерали, които са подходящи при диабет са:

Магнезий

Пациентите, които страдат от диабет тип 1 и тип 2 обикновено имат проблеми с поддържането на нормални нивата на магнезий. Това е така, защото при покачване на кръвната захар този минерал започва да се изхвърля с урината.

Магнезият е важен за нашият организъм, защото помага за обработката на приетите с храната въглехидрати, а оттам и регулирането на нивата на инсулина. Този минерал може да си набавите чрез някои храни, като боб, ядки, зелени листни зеленчуци, бял и кафяв ориз.

Цинк

Подобно на магнезият и цинкът започва да се губи в по-големи количества с урината, когато нивата на кръвната захар се покачат. Цинкът играе важна роля при производството на инсулин. Когато в тялото липсва този минерал има силна вероятност нивата на кръвната захар да се повишат поради затруднена продукция на инсулин. Затова и ендокринолозите препоръчват на диабетиците да приемат хранителни добавки с цинк. Да консумират повече храни с високо съдържание на цинк, като ядки, боб, семена, соя.

Витамини Б

Витамините от група Б, особено витамин Б6 и Б12 подпомагат функционирането на нервите в нашето тяло. Едно от тежките усложнения при диабет е диабетната невропатия, при която се увреждат различни нерви в тялото. За да се предпазят от това сериозно състояние пациентите се съветват да приемат добавки с витамини от група Б.

Витамин Д

Витамин Д може да бъде открит в някои храни като соево и прясно мляко, риба и яйца. Според едно проучване този витамин може да помогне на пациентите с диабет тип 1 и 2 да регулират нивата на инсулин в кръвта.

Това е и причината лекарите да препоръчват на пациентите да увеличат консумацията на храни с високо съдържание на този витамин.

Витамин Е

Витамин Е е основният мастно-разтворим витамин с антиоксидантни свойства в нашето тяло. Той подобрява контрола на кръвната захар и предпазва кръвоносните съдове и нервите от увреждане, а този процес е ускорен при диабет. Според някои проучвания редовният прием на витамин Е може да помогне за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и нерви, когато те вече са увредени в резултат на диабета.