Начало / Диабет / Каква е връзката между гангрена и диабет?

Каква е връзката между гангрена и диабет?

май 4, 2018

гангрена и диабет

Гангрената е състояние, при което тъканите в определена част на тялото загиват. Това най-често се случва, когато се наруши притока на кръв. Гангрената в повечето случаи се дължи на травма или инфекция на кожата и меките тъкани. По-често засегнатите области от тялото са долните крайници и особено пръстите.

Има няколко познати вида гангрена:

Суха гангрена

Тя настъпва, когато се наруши притока на кръв. Всичките органи и тъкани в нашето тяло се нуждаят от кислород и когато той не достига до тях те загиват. Засегната област обикновено придобива синкав или лилав вид. Кожата изглежда суха и набръчкана.

Влажна гангрена

Както самото име сочи при този вид гангрена кожата е влажна. Тя може да е оточна и по повърхността й да има мехури. Влажната гангрена по-често се наблюдава при хора с измръзване или изгаряне и при пациенти с диабет.

Газова гангрена

При по-дълбока инфекция в тялото може да се развие газова гангрена. Вредните бактерии, причиняващи инфекции отделят газови субстанции, които увреждат тъканите и кръвоносните съдове. Газовата гангрена по-често се наблюдава в области на тялото, в които наскоро е била извършена хирургична интервенция или е настъпила травма.

Каква е връзката между гангрена и диабет?

Ако страдате от диабет, при вас рискът от гангрена е повишен. Високите нива на кръвна захар при това заболяване могат да увредят някои от нервите във вашето тяло, което води до понижена чувствителност. Най-често се увреждат нервите в областта на долните крайници и пациентите могат да наранят крака си без дори да усетят това. Ако нараняването не бъде забелязано навреме на мястото може да се поселят болестотворни бактерии, които да причинят инфекция.

Освен това високите нива на кръвна захар могат да влошат кръвообращението, особено в областта на долните крайници. Ако до вашите крайници не достига достатъчно кръв, в която се намират и клетки, които се борят с инфекциите, тогава има и по-висок риск да се развие инфекция, която много по-трудно би могла да се овладее.

Какво е лечението на гангрената?

Тъканите, засегнати от гангрена не могат да бъдат възстановени или спасени. За да се спре прогресията на заболяването се предприемат хирургични интервенци и се предписват медикаменти, най-често антибиотици за лечение на насложените инфекции.

При хирургичната манипулация се отстраняват загиналите тъкани и се възстановява максимално притока на кръв. В участъка, където е премахната тъкан може да бъде поставен кожен графт, който да възстанови кожната цялост и да ви предпази от по-нататъшни инфекции. В случаите, в които гангрената е прекалено напреднала се налага ампутация на крайник.

Гангрената може да бъде предотвратена, ако се стараете да контролирате диабета си и полагате грижи за здравето си. Ето и някои от съветите на експертите за превенция на гангрена:

  • Редовно следете нивата на кръвната си захар и провеждайте редовни консултации с лекуващия ви ендокринолог
  • Поддържайте теглото си в норма
  • Не пушете
  • При признаци за инфекция в някаква област на тялото вземете своевременни мерки
  • Полагайте грижи за краката си и не носете чорапи, които да пристягат прекалено кожата и внимавайте с температурните разлики, защото дори леко измръзване на крака при вас може да бъде пагубно.