Начало / Диабет / Има ли връзка между диабет и анемия?

Има ли връзка между диабет и анемия?

май 25, 2018

диабет и анемия

Ако страдате от диабет едно от изследванията, които ще ви се назначават редовно е пълната кръвна картина за откриване на евентуална анемия. Когато контролът на кръвната захар не е достатъчно добър настъпват усложнения, които могат да причинят анемия.

Основната причина за диагностициране на анемия при пациенти с диабет е увреждането на бъбреците в резултат на заболяването. За производството на червени кръвни клетки е нужен хормон, наречен еритропоетин, който се синтезира именно в бъбреците. Когато обаче те са увредени поради недобре контролираните нива на кръвната захар, логично произвеждат и по-малко количество от този хормон. В резултат на това еритроцитите в кръвта намаляват и пациентите развиват анемия. Тъй като около 40% от пациентите с диабет страдат от някаков бъбречно увреждане, не е учудващо, че и голям процент от тях страдат и от анемия.

Диабетът може да доведе и до влошено усвояване на желязо, витамин Б12 и фолиева киселина от нашия организъм. Всички тези микроелементи са много важни за тялото ни и едно от усложненията, до които може да доведе техният дефицит е анемия.

Някои медикаменти, които приемат пациенти с диабет за контролиране на своите оплаквания, като Метформин например повлияват на усвояването на витамин Б12 от организма. Едно проучване е установило, че 30% от пациентите, които са приемали Метформин за повече от  10 години са развили дефицит на витамин Б12. Недостатъкът на този витамин води до анемия.

Симптоми при диабет и анемия и диагноза

Симптомите при диабет и анемия могат много да си приличат и понякога е трудно да се отдиференцира дали пациентът страда от двете едновременно. По-често регистрираните оплаквания на пациентите с анемия включват:

  • задух
  • бледа кожа
  • главоболие
  • световъртеж
  • студени крайници
  • ускорен пулс
  • лесно чупливи нокти
  • затруднена концентрация.

Вашият лекуващ лекар може лесно да се насочи към диагнозата анемия с най-обикновени кръвни изследвания. Освен поставянето на диагноза обаче важно е да се установи и причината за появата на това състояние, за да могат да се вземат и най-адекватните мерки.

Защо е важно ранното откриване на анемия при пациенти с диабет?

Първата и най-важна причина е, че анемията може да влоши оплакванията на пациентите с диабет и да настъпят допълнителни усложнения. Освен това тъй като при анемия е влошен приток на кислород към тъканите, ако се появи рана или язва в някой от крайниците на пациент с диабет, тя ще заздравее още по-трудно. Това създава риск от инфекции и евентуална ампутация. Освен това могат да се влошат оплакванията от умора и депресия и да се влоши допълнително качеството на живот на пациентите.