Начало / Диабет / Как диабетиците да се справят с отоците на краката?

Как диабетиците да се справят с отоците на краката?

авг. 4, 2016

диабет отоци

Много от пациентите с диабет се оплакват от отоци на долните крайници. Основната причина за този проблем е нарушеното кръвоснабдяване на крайниците, поради увреда на стените на капилярите в резултат на диабета. Има и други причини, които могат да доведат до отоци в долните крайници, затова е нужно пациентите да не игнорират проблема.

Повечето от диабетиците трябва да се справят с отоците на долните крайници до края на живота си, затова е и важно да намерят начини да ги овладяват. Някои промени в начина ви на живот могат да ви помогнат в това отношение.

Упражнявайте се редовно

С редовните тренировки ще укрепите костите и мускулите във вашето тяло и ще се подобри кръвообращението. Освен това физическите упражнения помагат за контрола на кръвната захар. Задължително обаче трябва да се консултирате с лекар преди да започнете тренировки, защото усилените тренировки могат рефлекторно да предизвикат отоци по крайниците.

Повдигнете крайниците

Като повдигнете краката на ниво над сърдечната област ще помогнете на натрупаната вода да се оттече и ще намалите отока. Повтаряйте тази процедура по 10-15 минути след работа.

Използвайте стягащи чорапи

На пазара вече има голямо разнообразие от стягащи чорапи, които са препоръчителни за пациентите с диабет. Те оказват напрежение върху засегнатите области и пречат на течности да се натрупват в крайниците. Освен това с помощта на стягащите чорапи се подобрява кръвообращението.

Намалете приема на сол

Промените в хранителните навици също могат да ви помогнат да се справите с отоците на долните крайници. За диабетиците се препоръчва да се хранят здравословно и да намалят приема на сол, защото тя води до покачване на кръвното налягне и действа като отключващ фактор за натрупване на излишни течности в тялото.

Носете удобни обувки

Диабетиците трябва да избягват да носят тесни обувки. По-добре е да си купите обувки с един номер по-големи и така дори и краката да ви отекат обувките да не ви стягат. По този начин няма да се затрудни и кръвообращението. Освен това жените диабетици е препоръчително да не носят високи обувки.

Масажирайте краката си

С масажа на краката може да се подобри кръвообращението на долните крайници и да се облекчи болката, която много често съпровожда отоците на крайниците.

Не се заседявайте

Ако работата ви е свързана с дълго стоене седнал експертите съветват на всеки 1-2 часа да се разхождате за 10-15 минути. При дълго принудително стоене се нарушава кръвообращението и се появяват отоци. Освен това не кръстосвайте краката си, защото така допълнително влошавате кръвообращението.

Прочетете за:
Подути крака