Меню

Наличието на повече захар от нужното в кръвта в резултат на недобре контролиран диабет може да причини болка, инфекция и други проблеми в устната кухина. Глюкозата може да се открие в слюнката, която непрекъснато произвежда нашето тяло. Когато диабетът не е добре контролиран високите нива на кръвна захар подпомагат размножаването на вредни бактерии в устната кухина. При смесването на тези бактерии с храната, която консумираме се образува плака. Натрупването й в устната кухина може да причини заболявания на венците и образуване на кариеси.

При пациентите с диабет има повишен риск от образуване на плака и увреждане на зъбите и венците в резултат на това. Това е така поради следните причини:

 • При диабет се намалява защитната роля на бактериите, които пазят устната кухина от увреждане
 • Високите нива на кръвна захар влошават състоянието на венците
 • При диабет може да се наруши правилното кръвоснабдяване на венците.

Какви са алармиращите признаци за заболяване на венците?

Понякога заболяванията на венците започват безболезнено и пациентите забелязват, че имат проблем едва когато заболяването е напреднало и настъпило сериозно увреждане на зъбите. Редовните профилактични прегледи при стоматолог са най-доброто ви оръжие. Освен това ежедневно може да проверявате състоянието на зъбите и венците си като следите за някои от следните алармиращи симптоми:

 • Кървене на венците при миене или почистване на зъбите с конец за зъби.
 • Зачервени, набъбнали и болезнени венци
 • Придръпване на венците и оголване на зъбите
 • Натрупване на гной между зъбите и венците
 • Лош дъх
 • Разклатени зъби.

Кои са по-често срещаните заболявания на устната кухина, които се срещат при диабет?

Заболяванията на венците  се класифицират в няколко групи в зависимост от това до каква степен е напреднало заболяването. Те се делят на:

Гингивит – това е най-леката форма на увреждане на венците и се характеризира със зачервяване, подуване и болезненост на венците. Те могат често да кървят по време на миене на зъбите. Ако пациентите посетят навреме стоматолог и започнат да следват неговите съвети състоянието на венците много бързо може да се подобри и да се избегнат по-нататъшни увреждания.

Периодонтит – ако гингивитът не се лекува навреме той може да доведе до лек периодонтит. При него започва загниване на коста около зъба. За да предотвратите по-сериозни усложнения е нужно да посетите стоматолог.

Тежък периодонтит – в най-напредналия стадий на увреждане на венците вече има сериозно загниване на коста и околните тъкани в близост до зъбите.

Какво е лечението на заболяванията на венците?

Първата стъпка при справяне с увреждането на венците е спазването на много строга зъбна хигиена. При пациентите с диабет е нужен и много добър контрол на нивата на кръвната захар. Стоматолозите съветват да миете зъбите си два пъти дневно сутрин и вечер и да използвате конец за премахване на натрупаната между зъбите храна, за да се предпазите от заболявания на венците.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!