Меню

Диабетът е хронично метаболитно заболяване, при което кръвната захар е повишена над нормата. Това причинява редица симптоми, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи. Едно от оплакванията на пациентите при повишаване на кръвната им захар е главоболието. Главоболието само по себе си не е опасно, но то може да ви алармира, че кръвната ви захар не е в норма. Понякога една от причините за чести главоболия е именно диабетът.

Какво трябва да знаете за главоболието?

Главоболието е често срещано оплакване, както при децата, така и при възрастните. Всъщност то е един от основните болкови източници. Освен това главоболието е една от най-честите причини за пропускане на работен ден или училище.

Главоболията се делят на първични и вторични. При първичните мозъчните клетки, нервите, кръвоносните съдове или мускулите в областта на главата изпращат болкови сигнали към мозъка. Пример за първично главоболие са мигрените и тензионното главоболие.

Вторичното главоболие от друга страна не се дължи на болкови сигнали. То е резултат от подлежащи други здравословни, състояния и проблеми. Диабетът е една от причините за вторично главоболие. Други причини за вторично главоболие са: инфекция, високо кръвно налягане, тревожност, хормонален дисбаланс

Главоболието, причинено от диабет най-често е средно по тежест и има склонност да рецидивира. Този тип главоболие може да е начин тялото да ви сигнализира, че нивата на кръвната захар са прекалено високи или прекалено ниски. Най-често нормализирането на кръвната захар води и до облекчаване на главоболието.

Когато изпаднате в хипергликемия обикновено са нужни 1-2 дни, за да се появи и главоболието. С покачване на нивата на кръвната захар може да се влошава и главоболието ви. Други симптоми, по които може да познаете хипергликемията са:

За разлика от хипергликемията, хипогликемията обикновено настъпва внезапно и симптомите се развиват много бързо. Много често съпътстващ симптом при това състояние е главоболието. То в голям процент от случаите е съпроводено с някои от следните симптоми:

  • световъртеж
  • треперене
  • силно изпотяване
  • внезапен глад
  • гадене
  • раздразнителност.

Диабетът определено не е единствената причина за главоболие. Но ако страдате от това метаболитно заболяване рискът да страдате от главоболие е доста по-голям от хора, които нямат диабет. Това важи с особена сила за пациентите с недобре контролиран диабет. Ако поддържате нивата на кръвната си захар в норма, тогава много по-рядко ще се оплаквате от главоболие. Ако главоболията зачестяват, въпреки добрият метаболитен контрол, тогава трябва да се консултирате със специалист.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!