Начало / Диабет / Диабет и гъбични инфекции при жените

Диабет и гъбични инфекции при жените

мар. 2, 2018

диабет

Вагиналната гъбична инфекция, известна още като кандидиаза е състояние, което често е съпроводено със силен сърбеж, зачервяване на кожата и отделяне на гъст бял секрет от вагината с неприятна миризма. Други съпътстващи симптоми могат да бъдат болка при уриниране или сексуален контакт. Въпреки, че приблизително 75% от жените поне веднъж през живота си развиват такъв тип инфекция, при жените, страдащи от диабет този риск е много по-голям.

Кръвна захар и гъбични инфекции

В организма на повечето жени гъбичките са нормални обитатели най-често по повърхността на тялото. В повечето случаи те не причиняват проблеми, защото техният брой е много малък. Когато обаче гъбичките се размножат в големи количества, тогава може да възникне проблем.

Установена е силна връзка между високите нива на кръвната захар и вагиналните гъбични инфекции. Дори се смята, че при диабет тип 2 рискът от такива инфекции е още по-голям, макар все още да не е изяснена точната причина за това.

Гъбичките се хранят със захар. Когато не контролирате добре диабетът си нивата на кръвната захар се покачват. Това създава една много подходяща среда за размножаването на гъбичките, особено в областта на вагината.

Поддържането на кръвната захар в норма може да помогне за намаляване на риска от гъбична инфекция. Ако страдате от диабет може да се наложи периодично да се изследвате, защото някои форми на кандидиаза е възможно да доведат до по-сериозни здравословни усложнения.

Как да разпознаете гъбичната инфекция?

Този вид инфекции могат да се манифестират по различни начини, но при засягане на областта на вагината най-често съобщаваните от жените симптоми са:

  • сърбеж, усещане за парене и болка
  • отделяне на сиренисто подобен секрет от вагината
  • болка при уриниране или полов контакт
  • неприятен мирис на вагината
  • зачервяване на кожата.

Какво е лечението?

Лечението на гъбичните инфекции е едно и също без значение дали имате диабет или не. Най-често специалистите предписват противогъбични медикаменти под формата на крем или супозитории. В зависимост от типа продукт обикновено периодът на лечение е между 5 и 7 дни.

Ако страдате от чести гъбични инфекции или при вас симптомите не изчезват след първата седмица лечебен курс тогава вашият лекуващ лекар може да ви предпише допълнителни медикаменти, които да се преборят с гъбичките по-успешно.