Начало / Диабет / Диабетът и затлъстяването увреждат мозъка

Диабетът и затлъстяването увреждат мозъка

май 2, 2017

диабет

Захарният диабет може да доведе до увреждането на редица органи – бъбреци, очи, нерви, кръвоносни съдове, сърце и др. Известно е, че диабет тип 2 е рисков фактор за различни видове структурни и функционални аномалии в мозъка. В по-лека степен до подобни аномалии води и затлъстяването.

Ново проучване, публикувано в сп. Диабетология на Европейската асоциация за изучаване на диабета дава доказателства, че хората с наднормено тегло и диабет тип 2 имат по-изразени мозъчни аномалии, в сравнение с диабетиците с нормално тегло.

В проучването са участвали 50 човека с наднормено тегло на възраст между 30 и 60 години, които наскоро са били диагностицирани със захарен диабет тип 2. Участвали са още 50 диабетици с нормално тегло и още 50 напълно здрави доброволци на същата възраст както участниците от първата група.

Всички участници в проучването са били подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс и на психологически тестове, изследващи паметта, познавателните функции, времето за реакция.

Резултатите от проучването сред трите групи участници са показали значително изтъняване на мозъчната кора и аномалии в бялото мозъчно вещество при диабетиците с наднормено тегло.

Дебелината на мозъчната кора е била намалена в няколко зони на мозъка. Изтъняването на мозъчната кора в слепоочните дялове, установено при диабетици с наднормено тегло показва, че тези зони на мозъка са особено чувствителни на комбинираното действие на затлъстяване и захарен диабет тип 2. Слепоочният мозъчен дял се свързва с дълготрайната памет и разбирането на речта.

При диабетиците с нормално телесно тегло са били установени подобни резултати, но мозъчните увреждания не са били толкова напреднали.

Освен това авторите на проучването са установили, че мозъчните изменения при диабетиците с наднормено тегло са подобни на тези, които се установяват при болни от болестта на Алцхаймер, но в по-лека степен. Това дава основание на учените да мислят, че диабета може да бъде предразполагащ фактор за развитие на болестта на Алцхаймер.

Това проучване показва, че затлъстяването и диабета допринасят за увреждането на когнитивните функции и доказва колко важен е въпроса за превенцията на тези две заболявания.