Меню

Болестта на Алцхаймер и захарният диабет тип 2 са две от най-разпространените заболявания сред възрастните хора. Все повече изследвания показват, че хората с диабет тип 2, са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер или друг вид деменция.

При болестта на Алцхаймер в мозъка се формират сенилни плаки от отлагането на бета амилоид. Тези плаки причиняват смъртта на нерните клетки. Захарният диабет от друга страна е метаболитно заболяване, при което е налице хипергликемия и инсулинова резистентност.

Каква е връзката между диабет и болест на Алцхаймер?

Причината за болестта на Алцхаймер не е достатъчно добре разбрана и следователно връзката между Алцхаймер и диабет също не е ясна. Известно е обаче, че високата кръвна захар и инсулин увреждат мозъка по няколко начина:

 • диабетът уврежда малките кръвоносни съдове в мозъка. В резултат на това се нарушава кръвоснабдяването на мозъка и се уврежда функцията на мозъчните клетки.
 • повишеният инсулин (хиперинсулинемия) и инсулиновата резистентност водят до нарушаване на химичния баланс в мозъка – променят се нивата на невротрансмитерите. Настъпват промени, като някои от тях могат да отключат болестта на Алцхаймер.
 • високата кръвна захар и инсулиновата резистентност предизвикват възпаление в тъканите. Това възпаление може да увреди мозъчните клетки и да допринесе за развитието на Алцхаймер. Освен това високата кръвна захар прави бета амилоида по-токсичен за нервните клетки.

Прилики между диабет и болест на Алцхаймер

Има редица прилики между захарен диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер:

 • вероятността да се разболеете от диабет или болест на Алцхаймер се увеличава с напредване на възрастта
 • генетични фактори повишават риска от диабет и от болест на Алцхаймер
 • повишеният индекс на телесната маса (BMI), който e отличителен белег на захарен диабет тип 2, е рисков фактор за отлагането на бета-амилоид в мозъка
 • симптомите и при двете заболявания се развиват постепенно
 • при диабетиците се наблюдава когнитивен дефицит (нарушено внимание, памет, реч и др), има атрофия на хипокампуса и на амигдалата, което се среща и при болестта на Алцхаймер
 • все още няма ефективно лечение и за двете заболявания, но има редица медикаменти, които забавят тяхното прогресиране.

Може ли медикаменти, използвани за лечение на захарен диабет да забавят или да предотвратят развитието на болестта на Алцхаймер?

Различни изследвания показват, че някои антидиабетни лекарства имат невропротективен ефект. Установено е, че лечението с Метформин или назален инсулин води до подобряване на когнитивните функции – паметта, вниманието, речта.

Прочетете за:
Болест на Алцхаймер

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!