Меню

Бъбречните камъни се образуват, когато в урината има високо съдържание на определени вещества и в резултат се формират кристали. Някои камъни в бъбреците се образуват при излишък на калциев оксалат, на магнезиев фосфат, а други се формират от пикочна киселина, цистин, холестерол.

Малките конкременти могат да се движат в пикочните пътища и да се отделят с урината без да предизвикват болка. Големите конкременти обаче могат да причинят силна болка и да предизвикат редица усложнения поради запушване на пикочните пътища или възникване на инфекция.

Кои са рисковите фактори за формиране на камъни в бъбреците?

Фактори, които повишават риска от образуване на бъбречни конкременти са например:

 • генетични фактори
 • затлъстяване
 • повишена консумация на белтъци
 • понижени цитрати в урината
 • инфекция на пикочните пътища
 • вродени заболявания – стеснение на уретрата, подковообразен бъбрек
 • прием на някои медикаменти – тиазидни диуретици
 • заболявания на черния дроб
 • хиперпаратиреоидизъм – има по-високи нива на калций в урината
 • ограничен прием на вода.

Диабетът също е рисков фактор за образуването на камъни в бъбреците.

Каква е връзката между диабет и бъбречни камъни?

При болните от диабет много по-често се формират бъбречни конкременти – уратни и калциеви.

Характерно за диабетиците е, че имат по-кисела урина, а тя повишава риска от формиране на уратни (пикочнокиселинни) камъни в бъбреците. Счита се, че инсулиновата резистентност и компенсаторната хиперинсулинемия влияе върху киселинността на урината, като понижава продукцията на амоняк. Амонякът допринася за алкализиране на урината, а при понижени нива на амоняк урината е по-кисела и благоприятства формирането на уратни конкременти.

Затлъстяването е рисков фактор както за диабет, така и за нефролитиаза. Известно е, че затлъстяването и диетата, богата на животински протеин, са свързани с по-кисела урина.

Затлъстяването има връзка и с инсулинова резистентност и компенсаторната хиперинсулинемия. Хиперинсулинемията може да повиши екскрецията на калций с урината и да допринесе за развитието на калциеви конкременти.

За образуването на калциеви камъни спомагат още повишената глюкоза, която понижава тубулната реабсорбция на калций и повишава загубата на калций с урината.

Цитратите повишават рН на урината и пречат на образуването на калциевооксалатни конкременти. Нарушената екскреция на цитрати довежда до хипоцитратурия (понижени цитрати в урината).

Превенцията на бъбречните конкременти е изключително важна. За да намалите риска от образуване на камъни в бъбреците е добре да пиете повече вода, да ограничите консумацията на сол и животински протеини, да приемате достатъчно калций и да намалите консумацията на богати на оксалати храни. От особено значение е да поддържате нормално телесно тегло, а ако сте диабетици да контролирате добре захарния диабет.

Прочетете за:
Видове камъни в бъбреците

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!