Грижата за краката при пациентите, които страдат от диабет е от изключително важно значение, защото едно от най-честите усложнения в резултат на това хронично заболяване е увреждането именно на крайниците.

Язвите на краката например се срещат при всеки 1 от 10 пациенти с диабет. Малки и незначителни наранявания по краката могат лесно да се разязвят и да доведат дори до ампутация на крайник.

Две основни състояния, които могат да се наблюдават при пациентите с диабет, а именно диабетна невропатия и периферна съдова болест могат да бъдат отговорни за проблемите с краката.

Какво представлява диабетната невропатия?

Хронично високите нива на кръвната захар, които се асоциират с недобре контролираният диабет е възможно да доведат до увредата на нерви, отговорни за усета за болка и температура. Тази така наречена „сензорна диабетна невропатия“ увеличава рискът пациентът с диабет да не усети, че има някакъв проблем с крайниците например.

Приблизително 10% от всички диабетици развиват язви на крайниците поради периферно увреждане на кръвоносните съдове и нервите. В някои случаи те дори не ги забелязват и се стига до много по-сериозни увреждания на тъканите и дори ампутация.

Какво представлява периферната съдова болест?

Диабетът е заболяване, което се асоциира с влошено кръвообращение. Това важи с особена сила за крайниците, които са най-засегнати от този проблем. В резултат на това зарастването на рани и най-обикновени наранявания при диабетиците е удължено. Това от своя страна увеличава риска от инфектиране и увреждане на тъканите.

Какви са по-честите оплаквания от долните крайници при пациентите с диабет?

В най-тежките случаи, както се спомена по-рано поради намалена чувствителност и нарушен приток на кръв могат да се развият язви на краката. Ако към тази част на крака продължава да достига по-малко от нужното количество кръв и кислород, тогава тъканите ще загинат и ще се развие гангрена. Други потенциално опасни състояния, които могат да се наблюдават са целулит (инфекция на тъканите, разположени под кожата), остеомиелит (инфекция на костите) и сепсис (инфекция на кръвообращението).

Пациентите с диабет са по-склонни да страдат от някои проблеми на долните крайници, които не са специфично свързани с диабета, но заболяването увеличава риска от тяхната поява, като например:

 • мазоли
 • гъбични инфекции на ноктите
 • тинеа педис, или известна още стъпало на атлет – гъбична инфекция на кожата на стъпалото
 • врастнали нокти.

Можете ли да се предпазите от тези проблеми?

Някои от свързаните с диабета проблеми на долните крайници могат да бъдат предотвратени с правилните грижи. Една от първите стъпки в тази насока е да следите нивата на кръвната си захар и да следвате указанията на лекуващия ви лекар по отношение на хранителният си режим. Други превантивни мерки, които можете да предприемете са:

 • носете удобни обувки, които са ви по мярка и не ви стягат
 • не ходете боси, дори у дома, за да не се нараните без да усетите
 • мийте редовно краката си и ги подсушавайте добре, за да намалите риска от гъбична инфекция
 • оглеждайте краката си поне веднъж дневно за язви или малки наранявания, които може да не сте усетили
 • откажете циратите. Никотинът в цигарите допълнително нарушава притока на кръв и кислород към крайниците и още повече увеличава риска от усложнения.

Прочетете за:
Глюкоза в кръвта (кръвна захар)
Висока кръвна захар (хипергликемия)

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!