Начало / Диабет / Диабет и диария (диабетна диария)

Диабет и диария (диабетна диария)

май 11, 2020

диария при диабет

Диарията е характерно гастроинтестинално усложнение на захарния диабет. Обикновено диабетната диария е хронична и се среща при пациенти с дългогодишна анамнеза за захарен диабет, средно 8 години. Повечето пациенти са с лошо контролиран инсулинозависим диабет, при които е настъпила диабетна периферна и автономна невропатия.

Какви са причините за поява на хронична диария при диабетици?

Причините за хронична диария при пациенти с диабет не са изяснени напълно. Редица патогенетични механизми могат да допринесат за развитието на това състояние, като най-важните са:

  • автономна невропатия, водеща до усилена чревна перисталтика и повишена секреция – увреждането на автономните нерви в стомашно-чревния тракт може да повлияе на чревната перисталтика и да доведе до диария
  • бактериален свръхрастеж в тънките черва – това води до деконюгиране на първичните жлъчни соли, до малабсорбция на мазнини и поява на диария
  • екзокринна панкреасна недостатъчност – панкреасът не произвежда достатъчно ензими, поради което се нарушава храносмилането.
  • аноректална дисфункция, водеща до фекална инконтиненция.
  • цьолиакия – около 10 % от болните от диабет тип 1 страдат и от цьолиакия. Консумацията на храни, съдържащи глутен при тези хора води до поява на диария.
  • страничен ефект от прием на медикаменти – продължителното лечение на диабет с някои медикаменти (например метформин) може да доведе до изява на диария и други гастроинтестинални симптоми.
  • повишен прием на сорбитол – сорбитолът е изкуствен подсладител, който диабетиците често използват. Като страничен ефект от употребата му може да възникне диария.

Как протича диарията при диабет?

Диарията при диабет има интермитентен характер – наблюдава се редуване на периоди с диария с периоди на нормално изхождане или със запек.

Често диарията е тежка, изпражненията са кафяви, воднисти, обемни. Обикновено диарията е безболезнена, но понякога може да има тенезми.

Диарията може да се появи по всяко време, като често възниква през нощта и може да се придружава от фекална инконтиненция.

Как се поставя диагнозата диабетна диария?

Първо трябва да се изключат всички други възможни причини за хронична диария. Провеждат се редица лабораторни изследвания, анализ на фекална проба. Извършва се неврологичен преглед, като внимателно се търсят признаци на автономна невропатия, например ортостатична хипотония, липса на изпотяване, абнормни зенични реакции и др. Прави се аноректално изследване, включващо изследване на тонуса на аналния сфинктер.

Какво е лечението при диабетна диария?

Лечението на диабетната диария зависи от причината, но обикновено започва с корекция на диетичния режим, прием на антидиарийни средства, възстановяване на водно-електролитните нарушения. Безглутенова диета се предписва на пациенти с цьолиакия. При болни с екзокринна панкреасна недостатъчност се прилагат панкреатични ензими. Ако диарията се дължи на бактериален свръхрастеж се провежда лечение с антибиотици.

Когато диарията е резултат от увреждане на нервната система е важно да се поддържа добър контрол на кръвната захар, за да се предотврати по-нататъшно увреждане на нервите.

За контролиране на тежки случаи на диабетна диария може да се приложи и Сандостатин – синтетичен аналог на хормона соматостатин, който значително намалява честотата изхожданията.