Начало / Диабет / Диабет и изпотяване

Диабет и изпотяване

май 25, 2016

диабет

Диабетът е хронично заболяване, което се дължи на невъзможността на тялото да регулира нивата на глюкоза в кръвта, поради липса или нарушени функции на хормона инсулин, отговорен за тази дейност. При пациентите с диабет се наблюдават промени в почти всички органи на тялото и към тях спадат и проблеми свързани с потенето и регулацията на температурата в тялото. Често диабетиците се оплакват от усилено изпотяване, което ги смущава и пречи на ежедневните им дейности. Има три основни типа засилено изпотяване, които могат да се наблюдават при диабетици:

  • хиперхидроза
  • густаторно потене
  • нощно изпотяване

Трите типа изпотяване се лекуват по различен начин и задължително трябва да бъдете прегледани от специалист, ако имате такова оплакване.

Хиперхидроза

Хиперхидрозата е термин, който се използва при усилено изпотяване. Това е потене, което не се дължи на повишена телесна температура и не е в резултат на физическо натоварване. Хиперхидроза може да настъпи, ако нивата на кръвната ви захар спаднат под нормата – хипогликемия. В резултат на хипогликемията в организма се отделят повече количества от хормоните адреналин и норепинефрин, които имат за резултат засилено потене. След като нивата на кръвната захар се нормализират обикновено изпотяването спира.

Ако освен от излишно изпотяване се оплаквате от проблеми с пикочния мехур или необичаен сърдечен ритъм това може да бъде признак на автономна невропатия. Това състояние се дължи на увреждане на нервите, които контролират дейността на пикочния мехур, кръвното налягане и потните жлези.

Густаторно изпотяване

Густаторното изпотяване се различава от хиперхидрозата. Това не е състояние, характерно само за диабетици. При тях обаче е по-често срещано, поради автономната невропатия, която настъпва с напредване на диабета. За щастие густаторното изпотяване лесно се разпознава. Ако усетите, че се потите усилено по време на хранене и прием на течности най-вероятно страдате от густаторно изпотяване.

Този вид потене засяга основно лицето, скалпа и шията. Смята се, че то настъпва когато стимуланти от храната въздействат на вкусовите луковици, които се намират по повърхността на езика.

Нощно изпотяване

Нощното изпотяване при диабетиците най-често се дължи на факта, че през нощта нивата на кръвната захар спадат. Други фактори, които могат да допринесат за нощното изпотяване, като например:

  • физически тренировки малко преди лягане
  • вида инсулин, който си инжектира пациента с диабет преди лягане
  • прием на алкохол вечер.