Начало / Диабет / Диабет и катаракта (диабетна катаракта)

Диабет и катаракта (диабетна катаракта)

дек. 18, 2019

диабет и катаракта

Катарактата (перде на окото) е едно от най-честите очни усложнения при пациенти с неконтролиран диабет, наред с глаукома и ретинопатия.

Катарактата представлява потъмняване на лещата на окото и влошаване на зрението. Диабетът е хронично заболяване, при което е нарушена способността на организма да произвежда или ефективно да реагира на хормона инсулин, което води до високи нива на глюкоза в кръвта.

Пациентите с неконтролиран диабет има повишен риск от катаракта, тъй като високите нива на кръвната захар могат да увредят очната леща.

Какви са причините за диабетна катаракта?

Очната леща получава нужните хранителни вещества от течността, която запълва предната очна камера. Тази течност носи глюкоза и кислород, които са два от енергийните източници на очните клетки. Когато нивата на глюкоза в окото се увеличат поради диабет, лещата набъбва и се замъглява. Ако не започне лечение, това може да доведе до формиране на катаракта.

Точният механизъм на възникване на диабетна катаракта не е напълно изяснен. Счита се, че роля имат следните фактори:

  • активиран полиолов път

При неконтролиран диабет е налице повишено ниво на глюкоза в окото, която чрез ензима алдозоредуктаза се подлага на редукция до сорбитол чрез полиолния път. В резултат вътреклетъчно се натрупва сорбитол, който причинява осмотичен стрес и дегенеративни изменения в лещата. От друга страна в лещата сорбитолът се образува по-бързо, отколкото се превръща във фруктоза от ензима сорбитол дехидрогеназа. В резултат на това допълнително се повишава акумулацията на сорбитол в лещата, което я прави по-малко бистра и по-непрозрачна.

  • оксидативен стрес – осмотичният стрес, причинен от натрупването на сорбитол води до образуването на свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес на лещата
  • неензимно гликиране на протеините в лещата – повишените нива на глюкоза във вътреочната течност могат да предизвикат неензимно гликиране на протеините в лещата и генериране на свободни радикали, чиито нива допълнително се повишават.

При младите диабетици се наблюдават двустранно субкапсулно разположени бели мътнини. С напредване на заболяването се установяват радиални мътнини с форма на снежинки, в областта на лещената кора. Катарактата при възрастни диабетици не се различава съществено от сенилната форма.

Какви са симптомите при диабетна катаракта?

При млади диабетици катарактата може да бъде ранен симптом. Тя е двустранна и обратима в началния стадий, но много бързо може да еволюира.

Главните признаци на катаракта са:

  • замъглено зрение
  • влошено зрение нощем
  • променено възприемане на цветовете
  • виждане на ореоли около светлините
  • чувствителност към светлина и отблясъци
  • увеличаването на мътнините предизвиква късогледство.

Как се поставя диагнозата диабетна катаракта?

За да се диагностицира катаракта и други проблеми със зрението, свързани с диабета в ранните им стадии, на всички диабетици се препоръчват редовни профилактични прегледи при офталмолог.

Биомикроскопията на окото позволява да се установи наличието на опацитати (мътнини) в лещата.

Какво е лечението при диабетна катаракта?

Лечението при диабетна катаракта е оперативно – извършва се отстраняване на замъглената леща и замяна с изкуствена. Най-чесо използваната техника е факоемулсификацията.

Въпреки че резултатите от операцията на катаракта са отлични, при диабетиците се наблюдава значително по-висок риск от постоперативни усложнения – инфекция, кръвоизлив, промени във вътреочното налягане и др.

Прочетете за:
Видове катаракта