Начало / Диабет / Диабет и остеопороза

Диабет и остеопороза

апр. 14, 2016

диабет

Какво представлява диабетът?

Диабетът е метаболитно заболяване, при което има нарушено усвояване на глюкозата от храната, която приемаме. Това нарушение се дължи на липсата или нарушените фукции на хормона инсулин.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. Той има функцията да захваща глюкозата от кръвта и да я доставя на всички клетки, за да я използват да си набавят енергия. При хората с диабет се произвежда недостатъчно инсулин или хормонът не изпълнява правилно своите функции. В резултат на това в кръвообращението се натрупва глюкоза и в някои случаи дори може да се изхвърля от тялото чрез урината.

Какво представлява остепорозата?

Остеопорозата е състояние, при което костите губят своята плътност и стават много по-чупливи. Често пациентите страдат от фрактури и изпитват болка и затруднения в изпълняването на ежедневните си дейности. Рисковите фактори за развитие на остеопороза са:

  • наличие на членове от семейството, страдащи от остеопороза
  • навлизане в менопаузата при жените
  • употреба на някои медикаменти, като глюкокортикостероиди например
  • недостатъчен прием на калций
  • тютюнопушене
  • заседнал начин на живот
  • консумация на големи количества алкохол.

Каква е връзката между диабет и остеопороза?

Диабет тип 1, при който има недостатъчна продукция на инсулин се свързва с понижена костна плътност, въпреки че учените все още не знаят каква е причината за това. Смята се, че инсулинът спомага за костната плътност и здравина. Обикновено диабет тип 1 се развива в млада възраст, когато костната маса все още се образува. При пациентите с диабет тип 1 пикът на нарастване на костната маса не настъпва и поради тази причина техните кости са с по-ниска плътност.

Скорошни проучвания сочат, че при пациентите с диабет тип 1 има повишен риск от фрактури, тъй като при тях се развиват проблеми със зрението и увреждане на нервите, които увеличават риска от падания и натъртвания.

Наднорменото тегло се свързва с по-голям риск от развитие на остеопороза. При пациентите с диабет тип 2 често се наблюдава повишено телесно тегло и поради тази причина учените смятат, че при тях има възможност да се развие остеопороза.

Как могат да се предпазят от остеопороза пациентите с диабет?

Стратегиите за предпазване от остеопороза за пациентите с диабет са същите, каквито се препоръчват и при всички останали.

Правилно хранене

Специалистите отбелязват колко важно е правилното хранене и набавянето на достатъчни количества калций за превенцията от остеопороза. Богати на калций храни са всички зелени листни зеленчуци и млечните продукти. При пациентите с диабет от изключителна важност е и добрия контрол на тяхното заболяване.

Упражнения

Както мускулите, така и костите са тъкани, които се укрепват в резултат на редовни тренировки. Най-добрите упражнения за предпазване от остеопороза са тези, при които се вдигат леки тежести и тялото работи срещу гравитацията. Препоръчителни упражнения са например танци, изкачване на стълби. С тренировките ще подобрите баланса и подвижността на тялото си и ще се предпазите от фрактури.

Здравословен начин на живот

Тютюнопушенето е вредно, както за костите, така и за белите дробове и сърцето. Жените, които пушат обикновено навлизат в менопауза по-рано и рискът от остеопороза при тях е по-висок. Хората, които злоупотребяват с алкохол са също рискова група за развитие на остеопороза, защото те често не се хранят добре, а и рискът от внезапни падания и травми при тях е по-висок.

Прочетете за:
Остеопороза

Последни публикации