Начало / Диабет / Диабет и хранителни разстройства

Диабет и хранителни разстройства

май 27, 2021

диабет и хранителни разстройства

Хората с диабет имат по-висок риск от развитие на хранителни разстройства. Наличието на диабет означава по-голям фокус върху диетата, телесното тегло и нивата на активност. Въпреки че този хиперфокус цели контролиране на диабета, той представлява рисков фактор за развитие на хранително разстройство.

Диагностицирането с диабет е стресиращо събитие в живота на всеки пациент и също може да е рисков фактор за поява на хранително разстройство.

Ето защо не е изненадващо, че стресът и постоянната нужда да се обръща внимание на правилата за хранене, да се следи нивото на кръвната захар може да накара хората с диабет да развият хранително разстройство.

Какво може да доведе до проблеми с храненето при диабетици?

Всеки може да развие проблеми с храненето. Начинът, по който те започват е сложен и може да варира за различните хора. Някои хора може да се чувстват депресирани и поради това да започнат да преяждат, други могат да се фиксират прекалено много върху начина на хранене поради натиск от близките хора. Често диабетиците се чувстват:

 • недоволни от телесното си тегло
 • тревожни или депресирани
 • имат чувството, че нямат контрол върху живота си
 • фокусирани са твърде много върху храната
 • постоянно следят нивата на кръвната захар поради желанието да са перфектни.

Чести хранителни разстройства при диабетиците са преяждането и диабулимията.

Диабулимия

Диабулимията е сериозно хранително разстройство, което засяга само хора с диабет тип 1. Състои се в намаляване на дозата или пропускане на инжектирането на инсулин с цел намаляване на телесното тегло. Среща се по-често при жени в млада възраст.

Най-честата причина за умишлено пропускане на инсулинов прием е желанието за отслабване. Други мотивиращи фактори са страх от хипогликемия, страх от игли, неудобство от прилагането на инсулин пред други хора, неудобство от изследването на кръвната захар.

Намаляването на инсулиновия прием е опасно и може да повиши риска от поява на усложнения при диабет. При пациентите с диабулимия се наблюдава:

 • повишена кръвна захар – хипергликемия
 • наличие на глюкоза в урината (глюкозурия)
 • по-високи стойности на гликиран хемоглобин (HbA1c)
 • по-чести гъбични и бактериални инфекции
 • по-чести епизоди на диабетна кетоацидоза
 • увреждане на кръвоносните съдове и нервите.
 • при значителна загуба на телесно тегло може да се понижи силата и здравината на мускулите и костите.

Преяждане и диабет

Преяждането е хранително разстройство, при което пациентите консумират голямо количество храна за кратко време, като са безсилни да контролират начина си на хранене. Това е най-често срещаното хранително разстройство при хора с диабет тип 2, но се наблюдава и при хора с диабет тип 1.

Преяждането е сериозен проблем, който може да нанесе редица вреди на организма. След прием на обилно количество храна нивото на кръвната захар се повишава, настъпва хипергликемия. Ако високата кръвна захар се задържи за по-дълъг период от време, това може сериозно да увреди кръвоносните съдове и нервите.

Прочетете за:
Диабулимия