Меню

Защо диабетът и сухотата в устата се срещат толкова често при едни и същи пациенти? Причината за изсъхването на лигавицата на устата най-често се дължи на странични ефекти от прием на медикаменти за лечение на диабет или на високи нива на кръвната захар също в резултат на диабет. Други причини, които могат да доведат до сухота в устата, но не са пряко свързани с диабета са недостатъчният прием на течности, дишане основно през устата и тютюнопушене.

Вашата уста изсъхва, когато жлезите отговорни за това не произвеждат достатъчно слюнка. Освен, че подпомага смилането на храната, която приемате слюнката отмива хранителни частици и бактерии, които могат да полепнат по зъбите и неутрализира киселините в устата. По този начин тя до известна степен ви предпазва от кариеси и заболявания на венците.

Най-често сухотата в устата се дължи на странични ефекти от приема на медикамети, които се предписват за лечение на високо кръвно налягане и контрол на диабет. Някои други медикаменти, които могат да предизвикат изсъхване на лигавицата на устата са диуретици, антидепресанти, антипсихотични медикаменти, мускулни релаксанти. Освен при прием на медикаменти сухота в устата може да настъпи ако нивата на кръвната захар се покачат над нормата при лош контрол на диабета или при отключване на заболяването, когато пациентите все още не са диагностицирани.

Как да се предпазите от изсъхване на устната лигавица, ако страдате от диабет?

Най-добрият начин да избегнете сухотата в устата е да пиете достатъчно течности, докато приемате медикаменти за контрол на диабета и да поддържате общото си здравословно състояние и кръвната си захар в норма. Диабетиците трябва да посещават стоматолога си за профилактичен преглед на всеки шест месеца, като предпазна мярка. Добрата орална хигиена ще ви предпази от по-сериозни усложнения и ще подобри качеството ви на живот. Ето и някои стъпки, които може да спазвата, за да се предпазите от сухота в устата и да поддържате зъбите си здрави:

 • мийте зъбите си поне два пъти дневно-сутрин и вечер
 • изплаквайте устата си с вода след всяко хранене
 • избирайте паста за зъби с флуорид. На пазара има някои пасти, които са специално създадени за пациенти със сухота в устата
 • пийте достатъчно течности
 • избягвайте да пиете напитки с високо съдържание на захар. Те не само няма да утолят жаждата ви, но и може да влошат състоянието на зъбите ви.
 • ограничете консумацията на фрешове от цитрусови плодове, защото те също могат да разрушат емайла на зъбите
 • не използвайте вода за уста, която съдържа алкохол
 • включете в хранителния си режим плодове и зеленчуци с високо водно съдържание
 • намалете до минимум консумацията на алкохол и кофеинови напитки.
 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com