Начало / Диабет / Връзка между диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания

Връзка между диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания

юли 13, 2018

диабет и сърдечно-съдови заболявания

Когато страдате от диабет тип 2 е много важно да следите състоянието на сърцето си. Ако не контролирате добре диабета си за дълъг период от време има много голям риск сърцето да се увреди. Всъщност сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт сред пациентите, страдащи от това хронично ендокринно заболяване.

Какви са причините диабетът да увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания?

Дори когато нивата на кръвната захар са добре контролирани рискът за сърдечно-съдови увреждания в резултат на заболяването остава. Причината за това е във факта, че пациентите с диабет и особено тип 2 е много вероятно да страдат от някои от следните състояния, които значително увеличават риска от сърдечни заболявания:

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане (артериална хипертония) от дълго време е познато като водещ рисков фактор за увреждане на сърцето и кръвоносните съдове. Когато пациентите страдат едновременно от диабет и хипертония рискът се удвоява.

Високи нива на холестерол и триглицериди

Пациентите с диабет често имат повишени нива на „вредния“ LDL холестерол в кръвта, ниски нива на „добрия“  HDL холестерол и високи триглицериди. Този влошен липиден профил увеличава риска от натрупване на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове и развитие на атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Затлъстяване

При диабет тип 2 основната причина за влошеният контрол на кръвната захар е настъпването на инсулинова резистентност. Именно тази резистентност при пациентите се свързва и с повишен риск от затлъстяване. Както най-вероятно знаете наднорменото телесно тегло е един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания. Ако страдате от диабет е изключително важно да спрете цигарите, защото тютюнопушенето предизвиква свиване на кръвоносните съдове.

Как може да намалите риска от сърдечно-съдови усложнения, ако страдате от диабет?

Първата и най-важна стъпка в тази насока е да поддържате нивата на кръвната си захар в норма. Друга много важна превантивна мярка е да следите кръвното си налягане и да се стараете то да е в нормални граници. Колкото по-високо е кръвното ви налягане, толкова по-усилено работи сърцето и толкова по-висок е рискът от увреждане. За пациентите с диабет най-често целта е кръвното налягане да е под 140/90 mmHg.

Създаването и поддържането на здравословни навици също е изключително важно, както за контролирането на диабета, така и за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • придържайте се към препоръчания ви хранителен режим
  • превърнете физическата активност в неделима част от ежедневието си
  • поддържайте теглото си в нормални граници
  • осигурявайте си достатъчно сън
  • контролирайте нивата на стреса.