Начало / Диабет / Има и трети тип диабет – диабет тип 3с

Има и трети тип диабет – диабет тип 3с

окт. 30, 2017

диабет-тип-3с

Повечето хора знаят за съществуването на диабет тип 1 и тип 2. Наскоро обаче е открит нов тип диабет – диабет тип 3с.

Този нов трети тип диабет често погрешно се диагностицира като тип 2, което означава, че на пациентите се назначава погрешно лечение.

При захарен диабет тип 1 имунната система на организма разрушава инсулин продуциращите клетки на панкреаса. Заболяването обикновено започва в детството, като се провежда лечение с инсулин.

Захарен диабет тип 2 възниква, когато произведения от панкреаса инсулин не може да изпълни своите функции. В резултат кръвната захар не се усвоява от клетките – налице е инсулинова резистентност. Този тип диабет засяга хора над 30 годишна възраст и често се асоциира със затлъстяване, висок холестерол, високо кръвно налягане.

Диабет тип 3с

Диабет тип 3с се причинява от увреждане на панкреаса от възпалителен процес (панкреатит), от тумор на панкреаса или оперативна интервенция на панкреаса с отстраняване на част от него, при което се нарушава способността на панкреаса да произвежда инсулин. Нарушава се също продукцията и на някои храносмилателни ензими.

Скорошно проучване, публикувано в списанието на Американската диабетна асоциация – Diabetes Care показва, че повечето пациенти с диабет тип 3с са били погрешно диагностицирани с диабет тип 2. Докато при пациентите с втори тип диабет се провежда пер орално лечение, то при този трети тип диабет в повечето случаи е необходимо лечение с инсулин. Неправилното лечение на заболяването повишава риска от увреждане на редица органи. Болните от трети тип диабет се нуждаят и от допълнителен прием на храносмилателни ензими.

Според учените диабет тип 3с се среща много по-често, отколкото се считаше преди. Не всички хора, които са прекарали панкреатит, тумор на панкреаса или панкреатична операция обаче развиват диабет тип 3с. Освен това заболяването може да се прояви след дълъг период (след повече от 10 години). Този дълъг период може да е една от причините, поради които двете заболявания често не се считат за свързани и диагнозата диабет тип 3с се пренебрегва.

Поставянето на диагноза диабет тип 3с изисква да бъдат изпълнени определени критерии, които могат да бъдат оценени само по време на поредица от прегледи след диагностицирането на захарен диабет.

Правилното идентифициране на вида диабет е изключително важно за избора на правилно лечение.

Прочетете за:
Какви видове захарен диабет има?