Начало / Диабет / Какво трябва да знаят диабетиците за чернодробните заболявания?

Какво трябва да знаят диабетиците за чернодробните заболявания?

сеп. 12, 2016

черен дроб

Знаете ли, че диабетиците са 50% по-склонни да развият чернодробно заболяване в сравнение с другите хора? Най-честото заболяване на черния дроб, което се наблюдава при тях е чернодробната стеатоза.

Стеатозата е често срещана при хора с наднормено тегло. При диабетиците е характерно натрупването на мазнини в областта на корема, но дори и при тези с нормално телесно тегло се среща често увреждане на черния дроб.

Учените смятат, че инсулиновата резистентност, която е характерна за диабет тип 2 е основната причина за появата на чернодробна стеатоза. Диабет тип 1 се отключва още през детството и се дължи на недостатъчна секреция на инсулин, но на около 30 годишна възраст пациентите с диабет тип 1 също са развили инсулинова резистентност.

При инсулинова резистентност в кръвообращението има високи нива инсулин. Той праща сигнали към черния дроб да произвежда мазнини, основно триглицериди и холестерол. Това води до тяхното натрупване в черния дроб и другите органи, както и по стените на кръвоносните съдове.

Чернодробната стеатоза рядко се проявява с някакви характерни симптоми. Но тя уеличава риска от чернодробно възпаление и цироза. Стеатозата се свързва и с повишен риск от рак на черния дроб и сърдечни заболявания.

Какво може да направите, за да предпазите черния си дроб, ако сте диабетик?

Първото и най-важно нещо, което трябва да осъзнаете е, че поддържането на теглото ви в нормални граници е най-важната стъпка за предпазване от чернодробни заболявания.

Избягвайте да консумирате големи количества тестени храни и сладкиши, както и напитки с високо съдържание на захар. Най-подходящото растително олио за вас е зехтинът.

Увеличете приема на пресни плодове и зеленчуци. Вашият черен дроб се нуждае от витамините и антиоксидантите, които се съдържат в тях. Повечето хора не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. Експертите препоръчват дневно да се хапват 5-6 порции зеленчуци. За диабетиците са особено подходящи пресните зеленчукови сокове.

Намалете консумацията на алкохол до минимум. Ако сте с наднормено тегло и имате чернодробна стеатоза приемът на алкохол ще ускори прогресията на стеатозата и ще увеличи риска от цироза.

Набавяйте си дневните нужди от минерали, които са необходими за контрола на кръвната захар. Основните минерали в тази насока са хром и магнезий. В днешно време чрез храната трудно можем да си набавим нужните количества от тези минерали. За целта може да ги приемате под формата на хранителни добавки.

Упражнявайте се редовно. С тренировките ще намалите количеството на мазнините във видимите части на тялото, като бедра и корем например, но ще се намалят мазнините и в областта на черния дроб, по стените на кръвоносните съдове и други органи.