Начало / Диабет / Как да се справим с емоционалното хранене, ако страдаме от диабет?

Как да се справим с емоционалното хранене, ако страдаме от диабет?

ное. 7, 2016

емоционално хранене

Връзката между храната и емоциите възниква още след раждането. С израстването на всеки от нас е предлагана храна, за да се почувстваме по-добре или като награда. Като възрастни може да започнете да похапвате някои от любимите си доста често вредни храни, като реакция към стрес или някакви трудности в живота ви. Храната не е само гориво за нашето тяло, тя може да действа и като успокоително средство.

Когато ви бъде поставена диагнозата диабет, това е свързано с редица промени в живота ви, особено в режима на хранене. Много често се налага пациентите да ограничат консумацията на храни, на които преди са се наслаждавали. Емоциите и стресът, които може да ви причини диагнозата диабет могат да направят ограничаването на консумацията на вредни храни още по-трудно.

За да се справите с емоционалното хранене трябва да стигнете до етапа, в който сами да прецените дали се нуждаете от любимия си сладолед например или това е просто автоматичен отговор и начин за справяне с негативните емоции и стреса. Най-важната промяна, която трябва да настъпи във вас е да бъдете много по-внимателни с какво се храните. Обърнете внимание при какви ситуации се обръщате към храната, като успокоение. Ето и някои стъпки, които може да следвате за справяне с емоционалното хранене:

Научете се да разпознавате кога наистина сте гладни

Хората се хранят поради редица причини и някои от тях абсолютно не са свързани с глад. Вие може да си похапвате просто, защото ви е вкусно или се наслаждавате на храната. Много хора имат навика да се награждават с храна, след като са постигнали някаква своя цел. Ако обаче сте придобили навика да си угаждате прекалено много с храна, поради емоционални причини трябва да се научите да разпознавате кога сте гладни и кога се храните поради друга причина, несвързана с глад.

Научете се да се справяте с отключващите фактори за емоционално хранене

Трябва да разберете какви са причините, които водят при вас до емоционално хранене. При всеки тези фактори са различни. Най-често отключващ момент при повечето хора е стресът на работното място или в семейството. Приятните и позитивни емоции също могат да предизвикат емоционално хранене при някои хора. Веднъж след като разпознаете какво отключва този вид хранене при вас ще можете да си изградите стратегия за справяне.

Избягвайте ограниченията

Експертите съветват хората, които прибягват до емоционално хранене да не ограничават любимите си храни и да не ги категоризират като „лоши“ или „вредни“. След като храната не бъде свързвана с емоции ще можете по-лесно да направите по-добро решение и да не взимате прибързани решения.

Не се хранете безразсъдно

На всеки от нас се е случвало да похапва чипс без въобще да е гладен. Ако все пак искате да похапвате нещо пред телевизора, изберете някакъв плод или зеленчук. От време на време може да се награждавате с пакет чипс или шоколад, но не прекалявайте.

Потърсете помощ, ако е нужно

Не е признак на слабост да потърсите помощ, ако усетите, че сами не се справяте. Емоционалното хранене е поведение, което трудно се преодолява и пациентите е нужно да се научат как да го контролират. Професионалната помощ е особено нужна, ако едновременно с емоционалното хранене се борите с депресия или тревожно разстройство.

Последни публикации