Начало / Диабет / Етерични масла, подходящи при диабет

Етерични масла, подходящи при диабет

юни 27, 2019

етерични масла, подходящи при диабет

Диабетът е метаболитно заболяване, от което са засегнати милиони хора по света. Въпреки, че все още няма открит лек за заболяването, промяната в начина на живот и хранене могат да подпомогнат по-добрият ефект от медикаментите, които се предписват за контрол на диабета.

Освен медикаменти и промяна в начина на живот част от специалистите са на мнение, че употребата на някои етерични масла може да подобри инсулиновата чувствителност и по такъв начин да подпомогне по-добрия контрол на заболяването.

Преди да преминем към етеричните масла, които са подходящи при диабет трябва да се изяснят и разликите между диабет тип 1 и тип 2.

При диабет тип 1, пациентите не са способни да произвеждат инсулин, в резултат на което организма не може да усвоява глюкозата, която навлиза в тялото основно при консумацията на въглехидрати.

От друга страна при диабет тип 2 тялото не е способно да използва инсулина, който се секретира от панкреаса по правилен начин. Това се нарича инсулинова резистентност. Като резултат от това отново глюкозата от храната не се усвоява и се натрупва в кръвообращението.

Важно е тези разлики между двата типа диабет да бъдат изяснени, защото етеричните масла могат да помогнат за повишаване на инсулиновата чувствителност и по-доброто усвояване на глюкозата. Те обаче не могат да помогнат, ако в тялото въобще не се образува инсулин, както е при диабет тип 1.

Как могат да помогнат етеричните масла при диабет?

Ароматерапията е една от най-подходящите алтернативни терапии за контрол на диабет тип 2. Етеричните масла способстват понижаването на нивата на глюкоза в кръвта. Поради наличието на 50 милиона олфакторни рецептора налични в ноздрите, тези масла могат да попаднат директно в кръвообращението и да проявят бързо ефекта си. А ето и кои са етеричните масла, които се препоръчват при диабет тип 2 :

  • Кориандър

В миналото кориандърът се е използвал основно за лечение на храносмилателни проблеми, като диария, колики или запек. Маслото, получавано от това растение се препоръчва и при диабет, защото се смята, че то стимулира отделянето на инсулин от панкреаса.

  • Карамфил

Проучвания сочат, че маслото от карамфил също е полезно за контрол на диабет. То спомага за снижаване на нивата на кръвната захар, както и на холестерола.

  • Канела

Консумацията на канела може да облекчи симптомите при диабет. Проучванията сочат, че тя може да понижи нивата на глюкоза, триглицериди и холестерол в кръвта. Освен това маслото от канела има противовъзпалителни и противогъбични свойства и е естествен имуностимулатор. До момента няма установени странични реакции от употребата на масло от канела. Единствено при недобро разтваряне на маслото, то може да причини раздразнение на кожата и носните кухини.

  • Лимонова кора

Етеричното масло от лимонова кора действа успокояващо и се препоръчва при шум в ушите, настинка и бъбречни камъни. За диабетици това масло може да спомогне за облекчаване на стреса и напрежението, които обикновено съпровождат това заболяване. Маслото от лимонова кора може да се приема през устата или да се прилага върху кожата.

  • Мащерка

Маслото от мащерка се използва като експекторант, аналгетик и диуретик. Това масло е подходящо и за превенция на заболявания, като псориазис, дерматит, бронхит, както и сърдечно-съдови заболявания, които са често срещани при пациентите с диабет.