Начало / Диабет / Ефект на Сомоджи и феномен на зората

Ефект на Сомоджи и феномен на зората

ное. 6, 2018

ефект на Сомоджи и феномен на зората

Както ефектът на Сомоджи (Somogyi), така и феномена на зората се свързват с високи сутрешни нива на кръвната захар при болни от диабет. Механизмът, по който възниква сутрешната хипергликемия обаче е различен при двете състояния. Феноменът на зората се среща по-често.

Какво представлява ефектът на Сомоджи (Somogyi)?

Ефектът на Сомоджи, наричан още рибаунд хипергликемия представлява високи нива на кръвната захар сутрин (сутрешна хипергликемия) в отговор на понесена през нощта хипогликемия.

Може да се наблюдава при диабетик, който приема по-висока от необходимата вечерна доза инсулин или пропуска допълнителната лека закуска преди сън.

Ниските нива на кръвната захар между 3 и 5 часа сутринта са причина за активиране на секрецията на контраинсуларни хормони (глюкагон, кортизол, растежен хормон, адреналин). Те допринасят за повишаване на ниската кръвна захар, но може да доведат до сутрешни нива на кръвната захар, които са по-високи от нормалните.

За предпазване от ефекта на Сомоджи се препоръчва:

  • намаляване дозата на вечерния инсулин
  • да не се пропуска вечерята, както и закуската преди сън
  • при консумиране на алкохол вечер да се приемат допълнително въглехидрати
  • при повишена физическа активност през деня да се намали дозата на инсулина.

Какво представлява феноменът на зората (dawn phenomenon)?

Феноменът на зората се характеризира с висока сутрешна кръвна захар, съчетана с нормални стойности между 3 и 5 часа (липсва нощна хипогликемия).

При всички хора в ранните сутрешни часове се наблюдава повишена секреция на растежен хормон, глюкагон, кортизол и адреналин. Тези хормони водят до повишено освобождаване на глюкоза от черния дроб в кръвта. При здравите хора тази глюкоза се нормализира чрез освобождаване на инсулин. При диабетиците обаче поради недостатъчна продукция на инсулин или поради инсулиновата резистентност глюкозата не се нормализира и е налице повишена сутрешна кръвна захар.

За предпазване от феномена на зората се препоръчва:

  • да не се консумират въглехидрати преди сън
  • приемът на вечерната доза инсулин да се измести от 18 часа в около 22 ч.
  • най-добра корекция се постига чрез инсулинова помпа

Как да различим ефекта на Сомоджи от феномена на зората?

Всеки диабетик, който се лекува с инсулин и кръвната му захар сутрин е над 7 mmol/l трябва да измери кръвната си захар в 3 часа сутринта в няколко последователни нощи.

Ако стойностите на кръвната захар са под 4 mmol/l, това означава, че има нощна хипогликемия и ефектът на Сомоджи е отговорен за сутрешната хипергликемия.

При нормални стойности на кръвната захар в 3 часа, то сутрешната хипергликемия може да се дължи на феномена на зората.

Прочетете за:
Хипогликемия (понижена кръвна захар)
Висока кръвна захар (хипергликемия)
Глюкоза в кръвта (кръвна захар)