Начало / Диабет / Как да избегнем усложненията при диабет?

Как да избегнем усложненията при диабет?

фев. 18, 2019

как да избегнем усложненията при диабет

Диабетът е сериозно хронично заболяване. Следването на режим на лечение е свързано с голяма отдаденост и дисциплинираност от ваша страна. Но усилията ви ще бъдат възнаградени, защото по този начин намалявате риска от здравословните усложнения, които могат да се наблюдават при това заболяване.

Ето и няколко стъпки, които може да предприемете, за да контролирате заболяването си и да намалите риска от усложнения:

Бъдете дисциплинирани и следвайте режима на лечение

Вашият лекуващ лекар може да ви помогне да се запознаете по-добре със заболяването си и да разберете какво точно представлява диабета. Той може да ви оказва подкрепа в процеса на лечение и да ви дава ценни съвети.

Постарайте се сами да научите колкото се може повече за заболяването и следвайте лечебният план, който ви е назначил вашият лекар. Научете се как да се храните правилно и се старайте да бъдете колкото е възможно физически активни. Важно е да поддържате теглото си в здравословни граници.

Редовно изследвайте кръвната си захар и си записвайте стойностите, за да сте наясно има ли някакви сериозни изменения в нейните нива и ако има такива кога се наблюдават.

Откажете цигарите

Тютюнопушенето увеличава риска от диабет тип 2, както и от усложненията, свързани с това заболяване, включително:

  • нарушаване на кръвоснабдяването към долните крайници, което може да доведе до инфекции, язви и впоследствие ампутация на крайник
  • сърдечно-съдови заболявания
  • инсулт
  • увреждане на нерви
  • преждевременна смърт.

Поддържайте кръвното си налягане и холестерола в норма

Както диабета,така и високото кръвно налягане може да причини увреждане на кръвоносните съдове. Високият холестерол е също опасен, защото той допълнително може да влоши състоянието на кръвоносните съдове и да ускори този процес. Когато високото кръвно налягане се комбинира с диабет това неминуемо увеличава риска от инфаркт, инсулт или други животозастрашаващи състояния.

Планирайте редовни профилактични прегледи

Планирайте два пъти годишно профилактични прегледи за оценка на общото ви здравословно състояние, включително и преглед на очите. По време на прегледа докторът ще ви разпита за хранителните ви навици и за физическата ви активност и ще провери дали са налице усложнения в резултат на диабета, като бъбречни, неврологични нарушения и сърдечно-съдови заболявания.

Погрижете се за състоянието на зъбите си

Диабетът е заболяване, което може да ви направи по-склонни към инфекции на венците. Мийте зъбите си два пъти дневно, използвайте конец за зъби и планирайте поне два пъти годишно посещение при стоматолог.

Обръщайте внимание на краката си

Хронично високите нива на кръвната захар могат да влошат кръвоснабдяването към долните крайници и да увредят нервите в тази област. В резултат на това по краката е възможно да се появят мехури или язви, които да се инфектират и ако не им се обърне внимание навреме да се наложи ампутация на крайник.

За да предпазите краката си следвайте следните съвети:

  • ежедневно мийте краката си с хладка вода
  • изсушавайте добре краката,особено между пръстите
  • овлажнете кожата на краката с крем, като се уверете, че той е попил добре и не са останали участъци, където се е задържала повече влага, защото това може да способства инфекция
  • не ходете боси, както вкъши, така и навън.

Ако пиете алкохол много внимавайте с количествата

Алкохолът може да причини покачване или понижаване на нивата на кръвната захар, в зависимост от това колко сте изпили и дали сте се хранили едновременно с това. Ако все пак искате да употребявате алкохол, пийте в умерени количества, което означава не повече от едно малко питие за жени и две малки питиета за мъже дневно. Трябва да сте наясно, че консумацията на алкохол при хора, които са на инсулин може да причини епизоди на понижаване на кръвната захар – хипогликемия и трябва да сте много внимателни това да не се случва.

Прочетете за:
Диабетна кетоацидоза (ДКА) – остро усложнение при диабет
Гликиран хемоглобин (HbA1c) – за контрол на диабета