Начало / Диабет / Имунотерапия при захарен диабет тип 1

Имунотерапия при захарен диабет тип 1

авг. 14, 2017

имунотерапия

Захарният диабет тип  1 е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма не разпознава като собствени инсулин-продуциращите бета-клетки на панкреаса и по погрешка ги атакува. Все още няма ефективно лечение, което да предотвратява унищожаването на бета-клетките от Т- клетките.

Възможно ли е имунотерапия да се прилага за лечение на захарен диабет тип 1? Учени от Великобритавия са провели проучване, целящо да установи колко безопасен и ефективен е този терапевтичен подход при диабет тип 1.

За захарен диабет тип 1 имунотерапията се състои от молекули, които имитират проинсулинов пептид.

В проучването са участвали 27 младежи, които са били диагностицирани с диабет тип 1 през последните три месеца. В продължение на 6 месеца участниците са приемали имунотерапия или плацебо през интервали от 2 или 4 седмици. Техните нива н С-пептид (маркер за инсулинова секреция) са били тествани на 3, 6, 9 и 12 месец.

По време на 12-месечната продължителност на изследването, участниците, приемали плацебо са се нуждаели от постоянно увеличаване на дозите инсулин, за да поддържат нормалните нива на кръвната захар. Тъй като тяхната имунна система постепенно е унищожавала панкреасните им клетки, продуциращи инсулин, дневната им нужда от този хормон е нараснала средно с 50 %.

Участниците, приемали експериментална имунотерапия са продължили да продуцират собствен инсулин и не са имали нужда от повишаване на дневната доза инсулин.

Учените имат опасения, че имунотерапията може да засили имунната атака срещу инсулин-продуциращите клетки или да причини опасна алергична реакция. В това проучване обаче инжектирането на имунотерапевтичния агент не е причинило никакви тревожни реакции – нямало е дори зачервяване около мястото на инжектирането. Според авторите на проучването по време на имунотерапевтичното лечение не са наблюдавани никакви токсични или негативни странични ефекти. Според тях имунотерапията с проинсулинов пептид е напълно безопасна. Това дава възможност да се премине към следващ етап на проучване, в който да се установи по-задълбочено ефективността от имунотерапията, възможността за продължитело лечение и приложението й при деца.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Science Translational Medicine.