Начало / Диабет / Повишен ли е рискът от инсулт при пациенти с диабет?

Повишен ли е рискът от инсулт при пациенти с диабет?

дек. 15, 2016

диабет

Ако страдате от диабет, рискът от инсулт и сърдечносъдови заболявания е по-голям. Като цяло това метаболитно заболяване увеличава с 1,5 пъти възможността от развитие на инсулт.

Пациентите с диабет много често не успяват да контролират достатъчно добре нивата на кръвната си захар. Високата кръвна захар повишава риска от образуване на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Плаките са съставени от холестерол, калций, кръвни клетки, фиброзна тъкан. Те прилепват много плътно към кръвоносните съдове и могат да нарушат кръвоснабдяването. Това от своя страна често става причина за инсулт.

Какво представлява инсултът?

Инсултът е състояние, при което има нарушаване на притока на кръв и кислород към мозъчните структури. Кръвотокът може да бъде нарушен от наличието на съсирек или кръвоносният съд може да се спука. Когато това се случи до мозъчните структури не може да достигне кислород и хранителни вещества и те започват да загиват.

Инсултът настъпва внезапно и е необходима спешна медицинска помощ. Ако на пациентът бъде оказана помощ в първите 60 минути обикновено прогнозата е добра. Колкото повече се забави медицинската помощ, толкова по-сериозни усложнения могат да настъпят.

Какви са симптомите при инсулт?

Някои от следните внезапно появили се симптоми могат да се дължат на инсулт:

  • изтръпване или слабост на крайник или една от половините на тялото
  • силно главоболие, гадене, повръщане
  • трудности при ходене и поддържане на равновесие, поява на световъртеж
  • обърканост или затруднен говор
  • затруднено или двойно виждане.

Как да намалите риска от инсулт?

Някои рискови фактори за това състояние, като генетична предразположеност или възраст не зависят от вас, но има някои рискови фактори на които може да повлияете.

Внимавайте с какво се храните

Високото кръвно налягане и повишените нива на холестерол в кръвта повишават риска от инсулт. Както се спомена по-рано повишаването на нивата на кръвната захар и недостатъчно добрия контрол върху тях при пациенти с диабет, също увеличават шанса това опасно състояние да настъпи. С някои промени в диетата си може да намалите този риск:

  • намалете приема на сол и мазни храни
  • консумирайте повече риба
  • приемайте по-малко храни, съдържащи захар
  • консумирайте повече зеленчуци и храни с високо съдържание на фибри
  • сменете белия хляб с пълнозърнест.

Упражнявайте се

Редовните физически упражнение снижават сериозно риска от инсулт. Ако не можете да натоварвате прекалено много тялото, то честите ежедневни разходки също могат да помогнат в тази насока.

Не пушете

При пушенето се свиват кръвоносните съдове и се нарушава кръвообращението. Тютюнопушенето е един от добре известните рискови фактори за инсулт, затова и специалистите съветват пациентите с диабет задължително да спрат цигарите, за да не увеличават допълнително възможността от настъпване на инсулт.

Последни публикации