Начало / Диабет / Как влияе диабетът върху женската сексуалност?

Как влияе диабетът върху женската сексуалност?

окт. 16, 2018

диабет и сексуални проблеми

Диабетът може да предизвика физически и емоционални промени, които да засегнат сексуалният живот на жената. Това хронично заболяване увеличава риска от сексуална дисфункция. Приблизително 50% от жените, които страдат от диабет съобщават за някакви проблеми в сексуалният си живот.

Кои са по-честите сексуални проблеми при жените с диабет?

Вагинална сухота

Най-честото оплакване на жените с диабет е вагиналната сухота. Високите нива на кръвната захар могат да нарушат кръвоснабдяването към половите органи, включително и вагината. В резултат на това жената може да започне да се оплаква от сухота и това да направи сексуалните контакти болезнени. Използването на лубрикант по време на секс може да помогне и да ви върне приятните усещания при интимните контакти с партньора.

Намалена чувствителност

Високите и недобре контролирани нива на кръвната захар могат да увредят и малките кръвоносни съдове, които доставят кръв до различни нерви в тялото. Ако се увредят нерви в областта на половите органи това може да доведе до намалена чувствителност по време на сексуален контакт и по-трудно достигане до оргазъм за жената.

Вагинални инфекции

Ако не контролирате добре кръвната си захар и тя често е повишена, това ще ви направи по-податливи към гъбични вагинални или уринарни инфекции. Този вид инфекции са съпроводени със сърбеж, парене, раздразнение и дискомфорт по време на сексуален контакт. В такива ситуации най-добре е да се въздържате от секс, докато не овладеете инфекцията, защото лесно може да я предадете на партньора си.

Депресия

Трудностите при лечението на диабета може да ви депресира или да доведе до тревожност. В резултат на това и желанието ви за сексуални контакти може да бъде повлияно в негативна насока.

При голям процент от пациентите, страдащи от диабет се наблюдава покачване на телесното тегло, което от своя страна е вероятно да предизвика проблеми със самочувствието. Жените са особено чувствителни на тази тема и ако не се чувстват достатъчно привлекателни е възможно да започнат да изпитват и проблеми в сексуалния си живот.

Какво да направите?

Ако диабетът влияе негативно на интимният ви живот, ето и какво може да предприемете:

  • поддържайте кръвната си захар в норма – ако успеете с тази задача голяма част от сексуалните ви проблеми ще отшумят.
  • говорете с лекуващия ви лекар – не се срамувайте да говорите за проблемите си. Лекарят, който следи състоянието ви може да ви даде полезни съвети как да се справите с някои оплаквания и какви промени да направите в начина си на живот, за да не влияе заболяването ви, толкова на живота ви.
  • говорете с партньора си – ако не сте откровени с партньора си и не му споделите какво ви тревожи, това неминуемо ще се отрази негативно на връзката ви. Споделяйте един с друг и говорете за проблемите си.