Начало / Диабет / Как влияе диабетът на паметта?

Как влияе диабетът на паметта?

апр. 12, 2018

Как влияе диабетът на паметта?

Диабетът е хронично заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар. Той се дължи на невъзможността на тялото да произвежда или да използва хормона инсулин за регулиране на нивата на кръвната захар. Едно от здравословните усложнения, които могат да настъпят в резултат на диабета е увреждане на краткосрочната или дългосрочната памет.

Какво всъщност представлява увреждането на паметта?

С напредването на възрастта е нормално паметта да започне да ви изневерява. Има разлика между, свързаната с възрастта загуба на памет и тази, причинена от Алцхаймер например.

Забравянето на имена или събития по-често се свързват с остаряването. Тези малки промени, които настъпват в паметта обикновено не пречат на пациентите да водят самостоятелен начин на живот. Някои от симптомите, които индикират по-сериозно увреждане на паметта са:

  • забравяне на често използвани думи, по време на разговор
  • повтаряне на един и същи въпрос
  • внезапна промяна на настроенията
  • трудности при следване на инструкции.

Появата на тези симптоми по-често насочва специалистите към вероятната диагноза деменция. Ако изпитвате някой от изброените по-горе симптоми е препоръчително да се консултирате със специалист.

Как влияе диабетът върху паметта?

При диабетиците временното увреждане на паметта може да се дължи на краткорайно понижение на нивата на кръвната захар. По време на хипогликемичен епизод може да ви е трудно да си спомняте имена или думи. Обикновено с възстановяването на глюкозата в нормални граници се нормализира и паметта.

Ако не контролирате добре диабета си, тогава има риск от увреждане на дългосрочната памет. В резултат на повишените нива на кръвната захар се увреждат нервите и кръвоносните съдове и това води до когнитивни промени и развитие на така наречената васкуларна деменция.

Провеждането на сигнали от мозъка към останалите части на тялото се извършва от нашите нерви. За това провеждане нервите се нуждаят от постоянен приток на глюкоза. Може да си помислите, че тъй като при недобре контролиран диабет нивата на кръвната захар се покачват, тогава би трябвало и предаването на импулси да бъде по-ефективно, но това не е така. Всички крайности не са добри за нашето тяло, както прекалено ниските, така и прекалено високите нива на кръвна захар. Когато глюкозата е в количества повече от нужното се уврежда дейността на хипокампа, което има за резултат влошена концентрация, увреждане на краткосрочната памет и трудности при запаметяване на нова информация.

Как да подобрите паметта си, ако страдате от диабет?

На първо място най-важното е да поддържате нивата на кръвната захар в норма. Трябва да внимавате и кръвното ви налягане да бъде също в нормални граници. Друго на което да обърнете внимание е:

  • старайте се да спите достатъчно – сънят е от изключително важно значение, както за здравето на мозъка, така и за добрият контрол на диабета
  • упражнявайте мозъка си с различни игри за трениране на паметта, като кръстословици, судоку и др.
  • хранете се правилно и тренирайте – при диабетът правилният хранителен режим е особено важен, ако искате да поддържате кръвната си захар в норма.