Начало / Диабет / Как влияе кофеина на нивата на кръвната захар?

Как влияе кофеина на нивата на кръвната захар?

апр. 16, 2020

кофеин и кръвна захар

Много от нас имат навика да започват деня с чаша кафе. Има някои проучвания, които сочат, че кафето би могло да спомогне за превенция на диабета.

Но какъв е случая тогава с хората, които вече са диагностицирани с диабет? За тях подходящо ли е да консумират кофеиинови напитки? Преди да дадем отговор на тези въпроси е добре да се разясни какво представлява диабета като заболяване.

Диабетът е заболяване, при което се нарушава способността на нашето тяло да усвоява глюкозата, която се намира в кръвта ни. Глюкозата е известна още като кръвна захар и е важна за нашето тялото, защото тя осигурява енергия за всички органи на нашето тяло.

Ако страдате от диабет, това означава, че в кръвта ви има повече глюкоза и тялото ви не е способно само да я усвои. Това се дължи на недостатъчното количество инсулин, произвеждан от панкреаса и чиято функция е именно да улавя глюкозата и да я доставя на клетките. Това е ситуацията при диабет тип 2. При другата форма на диабет – диабет тип 1 инсулинът, който произвежда панкреаса е нечувствителен към глюкозата. Поради това той не успява да изпълнява своята основна функция, да я усвоява от кръвта и да я доставя на клетките.

Повишените нива на глюкоза за кратък или по-дълъг период в нашият организъм могат да доведат до сериозни и хронични усложнения. Затова и ранното диагностициране на заболяването и предприемането на мерки е от особено значение.

Кафето и възможната превенция на диабет при неговата консумация

Възможните ползи от консумацията на кофеинови напитки за предпазване от диабет могат да се различават при отделните пациенти. Изследователи от Харвард са проследили близоо 100,000 пациенти за период от 20 години, за да оценят какъв би могъл да бъде ефекта на кофеиновите напитки. Това, което са установили изследователите е, че при хората, които са увеличили консумацията си на кофеинови напитки с една чаша дневно рискът от развитие на диабет е бил 11% по-нисък. Не е ясно каква е причината, която се крие зад този ефект на кафето по отношение на диабета. Но и трябва да се има предвид, че докато кофеина би могъл да има подобен положителен ефект върху превенцията на диабета, честата консумация на подобни напитки би могла да има негативен ефект върху друг аспект от нашето здравословно състояние.

Какъв е ефекта на кафето върху нивата на глюкоза и инсулин в кръвта?

Няма неоспорими доказателства как точно въздейства консумацията на кофеин върху хората, които са диагностицирани с диабет. Ефекта от тази напитка може да варира. При някои хора консумацията на кофеин води до покачване на нивата на кръвната захар и нивата на инсулин в кръвта. Някои учени смятат, че кофеина може да повлияе на това как тялото ни реагира на инсулина и да намали чувствителността на клетките към него. В резултат на това допълнително може да се влоши усвояването на глюкозата и да се повишат нейните нива в кръвта, което при пациентите с диабет може да доведе до усложнения.

Един от съветите на специалистите е ако искате все пак да не се лишавате от една от любимите си напитки да измервате по-често кръвната си захар преди и известно време след консумация на кофеинови напитки. Така ще установите как действат те на нивата на кръвна захар и ще прецените какво количество е подходящо за вас. Освен това е добре да се консултирате и с ендокринолога, който следи вашето състояние и който може да ви даде допълнителни полезни съвети.