Начало / Диабет / Как да се предпазим от диабет с промени в начина на живот?

Как да се предпазим от диабет с промени в начина на живот?

ян. 16, 2018

Как да се предпазим от диабет

Диабетът е хронично заболяване, което засяга милиони хора по света всяка година. При недобре контролираните случаи на това заболяване може да се стигне до слепота, ампутация на крайник, бъбречна или сърдечна недостатъчност и други усложнения.

Преди да бъде поставена диагнозата диабет има период, през който нивата на кръвната захар са покачени, но все още не са в толкова високи стойности, за да се говори за диабет. Това състояние е известно като предиабет.

Учените са установили, че около 70% от хората с предиабет в един етап развиват диабет тип 2. За щастие обаче този процес може да бъде спрян и да не развиете диабет, ако направите някои промени в начина на живот и се грижите по-добре за тялото си. Ето и някои примери:

Намалете консумацията на захар и рафинирани въглехидрати

Честата консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати може да ви постави в сериозен риск от диабет. Вашето тяло бързо разгражда тези храни на по-малки молекули, които бързо се абсорбират. В резултат на това нивата на кръвната захар се покачват и това стимулира панкреасът да произвежда по-голямо количество инсулин.

Ако се опитате да намалите консумацията на тези храни и да ги замените с по-здравословни техни алтернативи може значително да намалите риска от диабет и да се предпазите от сериозни усложнения.

Тренирайте редовно

При честите физически натоварвания се подобрява чувствителността на клетките към хормона инсулин. Така, когато тренирате вашето тяло се нуждае по-малко от този хормон, за да контролира нивата на кръвната захар.

Едно проучване, проведено сред пациенти с предиабет е установило, че редовните умерени физически натоварвания са подпомогнали за подобряване на инсулиновата чувствителност с 51%. Но този ефект се проявява основно в дните, когато тренирате.

Пийте повече вода

Водата е най-важната течност, която трябва да осигурявате на тялото си. Намалете до минимум консумацията на газирани подсладени напитки, които могат да увеличат риска от диабет.

Проучване, проведено сред пациенти с наднормено тегло е доказало, че само замяната на газирани напитки и сокове с вода е довело до значително подобряване на инсулиновата чувствителност на клетките.

Свалете излишните килограми

Въпреки, че не всеки с диабет тип 2 е с наднормено тегло, болшинството от пациентите имат излишни килограми. Един от предразполагащите фактори за инсулинова резистентност и предиабет е натрупването на мазнини в коремната област.

Въпреки, че свалянето дори на 1-2 килограма може да се отрази много благоприятно на цялостното ви здравосвлно състояние, мнението на експертите е, че колкото повече килограми свалите, толкова по-малък ще е и рискът от диабет.

Може да намерите най-различни хранителни режими, които да ви помогнат да свалите излишните килограми. Най-доброто решение обаче е да си изберете такъв начин на хранене, към който можете да се придържате дълго време и който да съответства на хранителните ви предпочитания.

Спрете цигарите

За тютюнопушенето се знае, че е рисков фактор за редица здравословни усложнения, като сърдечни заболявания, рак на белите дробове, заболявания на храносмилателния тракт. Някои проучвания свързват пушенето и честата експозиция на тютюнев дим и с повишаване на риска от диабет.

Едно проучване е проследило рискът от диабет сред група млади мъже, след като са спрели цигарите. След 5 години без цигари рискът от това заболяване при тях е намалял с 13%,. След 20 години вероятността да се разболеят е бил същият, като при хора, които никога не са пушили.