Начало / Диабет / Как да се предпазите от диабет ако вече сте диагностицирани с предиабет?

Как да се предпазите от диабет ако вече сте диагностицирани с предиабет?

апр. 19, 2017

диабет

Милиони хора по света всяка година се диагностицират с предиабет. Това означава, че нивата на кръвната им захар са покачени над нормата, но все още недостатъчно, за да бъде поставена диагноза диабет. При тези пациенти има риск в скоро време да развият диабет тип 2, особено ако са с наднормено тегло. Според учените над 30% от мъжете и жените, на които е поставена диагноза предиабет, развиват диабет в следващите 5 години. Има някои методи с помощта, на които да намалите риска от диабет:

Следете нивата на кръвната захар

Не всеки диагностициран с предиабет развива диабет тип 2, но при тези пациенти рискът е по-голям от останалите. Трябва редовно да изследвате нивата на кръвната си захар, за да може да се следи тяхната флуктуация и всяка малка промяна да бъде рано разпозната и да се предприемат мерки.

Променете хранителните си навици

Ако имате предиабет, промяната в хранителните навици и здравословното хранене могат да се отразят много позитивно на вашето състояние. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, както и нетлъсто месо и рибни продукти. Избягвайте да похапвате мазни и пържени храни, както и полуфабрикати. За добрият контрол на кръвната захар е много важно и редовното хранене с избягване на дълги паузи без храна, които могат да предизвикат големи разлики в нивата на кръвната захар, което е нежелателно при предиабетно състояние.

Свалете излишните килограми

Повечето от пациентите, които се диагностицират с предиабет са с наднормено тегло. Повишеното телесно тегло е рисков фактор за развитие на диабет и поради тази причина един от първите съвети на лекарите за предпазване от диабет е да се свалят излишните килограми. Движението и физическите упражнения трябва да се превърнат в неделима част от ежедневието ви, ако искате да спрете прогресията на заболяването и да се предпазите от диабет.

Намалете нивата на стреса

Учените са доказали, че докато кратките стресови ситуации може да са полезни за вас, редовният хроничен стрес може да подтисне имунната ви система и да повлияе негативно на здравословното ви състояние, включително да увеличи риска от диабет тип 2. В някои случаи не е възможно напълно да бъде премахнат стреса от ежедневието, но може да си изградите някаква своя схема за справяне с него, като например практикуване на йога, медитация, по-чести разходки сред природата, четене или писане на поезия и други подобни.

Приемайте предписаните ви медикаменти

В голям процент от случаите на предиабет промяната в начина на живот, здравословното хранене, редовните физически натоварвания и контрола на телесното тегло помагат на пациентите да контролират нивата на кръвната си захар и да се предпазят от диабет. Но ако сте с наднормено телесно тегло, под 60 годишна възраст и имате някои съпътстващи заболявания може да се наложи да ви бъдат предписани медикаменти за контрол на кръвната захар. Важно е да ги приемате по предписаната схема и да спазвате съветите на лекаря, за да намалите риска от последващ диабет тип 2.