Начало / Диабет / Колебания в нивата на кръвната захар

Колебания в нивата на кръвната захар

юни 12, 2017

кръвна захар

Хората, страдащи от диабет знаят колко важно е да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни. Колебанията в кръвната захар обаче са неизбежни дори в случаите, когато внимателно следите какво консумирате и редовно приемате лекарствата си. Много диабетици знаят, че стресът и някои заболявания могат да предизвикат резки промени в нивата на кръвната захар. Безсъние, прием на ново лекарство или допълнителна чаша кафе също могат да причинят неочаквани колебания в кръвната глюкоза. Познаването на факторите, които повлияват кръвната захар е от изключително значение за добрия контрол.

Ето някои фактори от ежедневието ни, които могат значително да повлияят нивата на кръвната захар:

Кофеин

Дори да пиете сутришното си кафе без захар, то може да повиши нивата на кръвната ви глюкоза. Учените на са напълно сигурни, но предполагат, че отговорен за това е кофеина. Има проучвания, които обаче показват, че консумацията на кафе намалява риска от развитие на диабет. Всеки човек реагира различно на храните и напитките, така че най-добре е да проследите как кафето се отразява на вас. Внимавайте не само с кафето, но и с други напитки, съдържащи кофеин като, например черен чай, зелен чай, енергийните напитки.

Алкохол

Болните от диабет трябва да внимават с приема на алкохол. Алкохолните напитки съдържат въглехидрати и първоначално водят до повишаване на кръвната захар. Няколко часа по-късно обаче може да настъпи хипогликемия (понижаване на кръвната захар). Причината за това е, че продукцията на глюкоза в черния дроб е потисната, тъй като той е ангажиран с разграждането на приетия алкохол. Освен това алкохолът може да повлияе върху лекарствата и инсулина, който диабетиците приемат.

Препоръчително е болните от диабет да не консумират повече от две питиета на ден. Алкохолът да се приема бавно с храна, а не на празен стомах.

Упражнения

Редовната физическа активност и правилното хранене имат ключова роля за контролирането на кръвната захар. Съкращението на мускулите при физически упражнения води до по-голямо усвояване на глюкозата от мускулните клетки и до понижаване на кръвната захар. При интензивни тренировки глюкозата в кръвта може значително да се понижи. Ето защо е важна закуската преди тренировка. Добре е да проследявате нивата на кръвната си захар преди, по време и след тренировка.

Горещо време

Високата температура през горещите летни дни може да затрудни контрола на кръвната захар. Хората с диабет реагират различно на топлината. При някои пациенти кръвната захар може да се повиши, тъй като високата температура е стресов фактор за организма им. При други пациенти, най-вече, при тези приемащи инсулин може да се наблюдава обратен ефект. Топлото време води до разширяване на кръвоносните съдове, до по-добро усвояване на инсулина и до понижаване на кръвната захар.

Хормонални промени при жените

Хормоналните промени, свързани с менструалния цикъл на жената също повлияват нивата на кръвната захар, като ефекта при различните жени варира. По време на менопауза контролирането на кръвната захар може да бъде още по-трудно.