Начало / Диабет / Кои лекарства повишават кръвната захар?

Кои лекарства повишават кръвната захар?

юни 16, 2022

лекарства повишават кръвната захар

Някои лекарства, които се използват за лечение на други състояния, като високо кръвно налягане, висок холестерол или депресия, могат да повлияят на нивото на кръвната захар. При продължителен прием на такива медикаменти има риск от развитие на хипергликемия.

Хората, страдащи от диабет или предиабет, както и тези, които желаят да контролират нивата на кръвната си захар, трябва да познават не само храните и напитките, които повишават глюкозата в кръвта, но и лекарствата.

Въпреки че тези лекарства могат да повишат кръвната захар, това не означава, че не трябва да ги приемате, ако имате нужда от тях. Най-важното е да се консултирате с лекаря си и да намерите правилното решение за Вас.

Кои лекарства повишават кръвната захар?

Ето списък на някои лекарства, които могат да повишат кръвната захар:

Кортикостероиди

Кортикостероидите се използват за лечение на много заболявания, например колагенози (ревматизъм, лупус еритематодес, склеродермия), алергични заболявания (анафилактичен шок, серумна болест, бронхиална астма), кожни заболявания (екзема, псориазис, пемфигус), кръвни заболявания (остра левкемия), чернодробни заболявания и др.

Кортикостероидите противодействат на ефекта на инсулина върху черния дроб и стимулират производството на глюкоза. Медикаментите, приети перорално или интравенозно могат значително да повишат кръвната захар и да доведат до стероиден диабет. При намаляване на дозата и спиране на лекарството, нивата на кръвната захар се връщат към предишните си показания.

Тиазидни диуретици

Тиазидните диуретици са лекарства, които се използват за лечение на артериална хипертония, отоци при сърдечни и бъбречни заболявания. Те предизвикват отделяне на натриеви и хлорни йони в бъбречните тубули. Като част от този процес калият също се губи с урината и това води до по-ниско ниво на калий в кръвта, състояние, известно като хипокалиемия. Ниските нива на калий са тясно свързани както с инсулиновата секреция, така и с усвояването на глюкоза в мускулната и мастната тъкан.

Продължителният прием на тиазиден диуретк може да повиши кръвната захар. Ето защо трябва да се следят нивата на кръвната захар и на калия, докато се приема тиазиден диуретик. След коригиране на хипокалиемията, контролът на кръвната захар се подобрява.

Антипсихотици

Антипсихотичните лекарства се използват за лечение на тежки психични разстройства като шизофрения. Лечението с тях продължава месеци или години.

Продължителният прием на антипсихотици, и по-специално оланзапин и клозапин, може да доведе до повишаване на кръвната захар, до наддаване на тегло и до повишаване на холестерола в кръвта. Необходимо е редовно да се проверяват нивата на глюкозата.

Перорални контрацептиви

Оралните контрацептиви, съдържащи естроген могат да повишат нивата на глюкозата в кръвта. Дори увеличението да не е голямо, жените трябва да са наясно с този известен страничен ефект, преди да започнат прием на такова лекарство. При жени, страдащи от диабет се препоръчва друг метод за контрацепция.

Статини

Статините се използват за понижаване на нивата на LDL или „лошия“ холестерол и могат да бъдат жизненоважна терапия за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт. Но те могат да повишат нивата на кръвната захар. За хората с предиабет употребата на статини е свързана с по-висок риск от развитие на диабет.

Други лекарства, които могат да повишат кръвната захар са например:

  • деконгестанти – фенилефрин, псевдоефедрин
  • протеазни инхибитори, които се използват за лечение на ХИВ инфекция
  • имуносупресори – такролимус
  • фенитоин.