Начало / Диабет / Лечение на диабетна невропатия с натурални методи

Лечение на диабетна невропатия с натурални методи

сеп. 28, 2018

диабетна невропатия

Диабетната невропатия е едно от често срещаните усложнения, които се наблюдават при пациентите с диабет. В резултат на завишените нива на кръвната захар с времето нервите се увреждат и те не успяват да провеждат така ефективно нервните импулси както преди. Най-често се засягат нервите в областта на долните крайници.

60 до 70% от всички диабетици с времето развиват диабетна невропатия. При някои от тях оплакванията са леки и се състоят само от леко изтръпване в областта на долните крайници. При по-тежки случаи обаче диабетната невропатия е съпроводена със силна болезненост, стомашни и сърдечни проблеми, които се дължат на увреждане на нервите и в тези области.

За момента няма открито лечение за диабетната невропатия. С някои медикаменти и добрият контрол на кръвната захар пациентите могат да овладеят симптомите. Има и някои натурални методи, за които се смята, че също биха могли да бъдат от полза, ако страдате от диабетна невропатия. Някои от тях са:

Добър контрол на кръвната захар

Най-важното нещо, което трябва да направите, ако искате да се предпазите или да контролирате оплакванията си от диабетна невропатия е да поддържате нивата на кръвната си захар в норма. Това ще ви предпази и от много други сериозни усложнения, които могат да настъпят при прогресиране на диабета.

Съветът на експертите е да измервате ежедневно нивата на кръвната захар и да се придържате към съветите за диета и физически натоварвания, които ви е предписал лекуващият ви ендокринолог.

Бъдете физически активни

Редовните физически натоварвания ще ви помогнат да контролирате вашето заболяване, освен това така ще поддържате теглото си в норма и ще подобрите цялостния си тонус. Според учените пациентите с диабет, които са активни много по-рядко имат оплаквания, свързани с диабетната невропатия.

Топла вана

Топлата вана отпуска тялото и подобрява циркулацията на кръвта към зоните, където има увредени нерви. Освен това една топла вана ще ви помогне да се отпуснете и да се освободите от натрупания стрес. Само не трябва да забравяте, ако страдате от диабетна невропатия задължително да проверявате предварително температурата на водата, защото ако са засегнати нерви в областта на долните крайници може и да не усетите, колко топла е водата и да се изгорите.

Крем с капсаицин

Капсаицинът има естествени аналгезиращи и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката, дължаща се на диабетна невропатия. Когато се приложи на кожата кремът предизвиква леко затопляне. Може да прилагате от този крем няколко пъти дневно, когато имате някакви оплаквания.

Алфа-липоева киселина

Алфа-липоевата киселина е мастна киселина, която също може да се използва като алтернативен метод за лечение на диабетна невропатия. Тази киселина се бори със свободните радикали в нашия организъм, а освен това спомага за възстановяването на нервите и пречи на последваща увреда. Може да си набавите алфа-липоева киселина от някои зеленчуци, като броколи, брюкселско зеле, грах, картофи и др.

Масаж

Болката при диабетна невропатия може да бъде овладяна и с масаж. Лекият масаж по хода на засегнатият нерв ще подобри циркулацията на кръвта и по такъв начин ще намали и болезнеността.

Прочетете за:
Симптоми на диабетна невропатия
Висока кръвна захар (хипергликемия)