Начало / Диабет / Лош дъх при диабет

Лош дъх при диабет

ян. 15, 2020

лош дъх при диабет

Лошият дъх (наричан още халитоза) може да е симптом на здравословен проблем. Например дъхът, който мирише на амоняк, обикновено се свързва с бъбречно заболяване. Дъх с мирис на гнили плодове може да е признак на анорексия невроза.

Редица други заболявания, като например чернодробни заболявания, тонзилит, фарингит, белодробен абсцес, тумори в устната кухина могат да повлияят на мириса на дъха.

Лошият дъх е особено характерен за болните от диабет.

Какви са причините за лош дъх при диабетици?

Главните причини за лош дъх при диабет са:

  • Натрупване на зъбна плака

При хората с лошо контролиран диабет високите нива на кръвна захар повишават нивата на глюкоза в слюнката. Това благоприятства разможаването на патогенни бактерии в устната кухина. Тези бактерии заедно с хранителни частици, отанали между зъбите и по повърхността на езика водят до образуване и натрупване на зъбна плака. Ако плаката не се отстрани ефективно, може да се появи зъбен кариес или заболяване на венците, което да причини лош дъх (халитоза).

  • Гингивит, периодонтит

При болните от диабет има по-голяма вероятност от увреждане на зъбите и венците, и развитие на периодонталната болест (включва гингивит, лек периодонтит и напреднал периодонтит). Причината за това е нарушеното кръвоснабдяване на венците (при диабет се увреждат кръвоносните съдове) и високите нива на глюкоза в устната кухина, което благоприятства размножаването на бактериите и развитието на инфекции.

Лошият дъх е често срещан симптом при периодонтална болест. Други симптоми са: зачервени, подути и болезнени венци, кървене от венците, оголване на зъбите.

Диабетна кетоацидоза възниква при много ниски нива на инсулин в кръвта. Организмът започва да разгражда мазнини и белтъци, вместо да използва глюкозата като енергиен източник. В резултат се образуват повишени количества кетотела, които се отделят с урината и издишвания въздух.

Характерен симптом при диабетна кетоацидоза е появата на дъх на ацетон. Други симптоми са: отделяне на голямо количество урина, гадене, повръщане, обърканост, виене на свят, дълбоко и шумно дишане.

При диабетна кетоацидоза е необходимо незабавно лечение.

  • Прием на медикаменти

Лошият дъх може да бъде страничен ефект от приема на лекарство. Някои хора съобщават, че имат лош дъх в резултат на прием на метформин – антидиабетно средство, което се използва за лечение на захарен диабет тип 2.

Как диабетиците да предотвратят появата на лош дъх?

Ето няколко съвета за предотвратяване на лошия дъх при пациенти с диабет:

  • поддържайте кръвната си захар в референтни стойности, това ще намали нивата на глюкоза в слюнката и ще спомогне за предотвратяване на растежа на бактериите в устната кухина
  • мийте зъбите си най-малко два пъти на ден
  • не пропускайте да миете и езика си, който е главното място за размножаване на бактериите
  • пийте достатъчно вода
  • посещавайте редовно своя стоматолог и следвайте препоръките му за лечение.

Прочетете за:
Диабет и заболявания на венците