Начало / Диабет / Защо наднорменото тегло повишава риска от диабет тип 2?

Защо наднорменото тегло повишава риска от диабет тип 2?

ян. 20, 2017

диабет

Диабет тип 2 е комплексно заболяване, което се характеризира с невъзможността на тялото да усвоява правилно захарта, от храната, която консумираме. При тази болест са обособени два стадия. При първият или така наречен „тих“ стадий човешките клетки започват да губят способността си да отговарят правилно на важния хормон инсулин, който е отговорен за усвояване на захарта от храната и нейното транспортиране до клетките, където тя се използва за енергия. Ако захарта остане в кръвта и не бъде усвоена клетките на панкреаса произвеждат още инсулин, който не успява да изпълни своите функции и постепенно тези клетки се уморяват. Така се стига до момент, в който не се синтезира достатъчно инсулин и кръвната захар се натрупва в кръвообращението.

Наличието на излишна мастна тъкан, особено в областта на корема се смята, че увеличава резистентността на всички клетки в тялото към инсулин и по този начин повишава риска от диабет тип 2. Все още не се знае точният механизъм, по който настъпват тези промени. Засега се знае, че мастните клетки произвеждат хормони, които затрудняват дейността на инсулина. Колкото повече мазнини имате по тялото си, толкова повече такива хормони ще се синтезират.

Даже се смята, че ако увеличите теглото си с 5 килограма за 15 години риска за настъпване на инсулинова резистентност и диабет се увеличава двойно. Освен това инсулиновата резистентност може да способства за покачване на кръвното налягане, триглицеридите и холестерола.

Действайте сега

Ако все още не сте диагностицирани с диабет как може да разберете дали страдате от инсулинова резистентност и при вас има повишен риск от диабет. Обикновено няма някакви лесно доловими признаци. Един от белезите, който може да направи впечатление на лекарите при изследване на кръвта е, че нивата на инсулина са покачени, защото панкреаса се опитва да компенсира по този начин и да отговори на повишените нива на кръвната захар. Това може да бъде установено с глюкозо-толерантен тест, при който пациентите изпиват 75 мл глюкоза на гладно и на определен интервал след това им се взима кръв за изследване нивата на кръвната захар и инсулин в кръвта.

Има някои начини, с помощта на които да понижите риска от инсулинова резистентност. Един от най-ефективните начини е да поддържате теглото си в норма. Постарайте се да бъдете физически активни и да се храните здравословно и тялото ви ще ви се отблагодари за тези усилия.

Последни публикации