Меню

Захарният диабет тип 2 се счита за нелечимо заболяване, но се появяват все повече доказателства, които опровергават това.

При някои пациенти с диабет тип 2 може да се постигне ремисия на заболяването ако отслабнат с около 15 кг, показва доклад, публикуван в British Medical Journal.

Според проучвания на учени от университетите на Глазгоу и Нюкасъл, проведени през 2011 и 2016 г., чрез контрол на телесното тегло може да се постигне ремисия на диабета и да се възстанови нормалната продукция на инсулин от панкреаса.

При болните от диабет тип 2 излишните калории водят до повишено натрупване на мазнини в черния дроб. В резултат на това чернодробните клетки не реагират адекватно на инсулина и се продуцира повече глюкоза. Натрупват се мазнини и в панкреаса, при което се нарушава функцията на инсулин продуциращите клетки. Намаляването на мазнините в панкреаса чрез спазване на нискокалорична диета може да възстанови нормалната продукция на инсулин. Ако редуцират теглото си, болните от диабет тип 2 могат да постигнат ремисия дори 10 години след началото на заболяването.

Чрез спазване на добре балансирана диета пациентите могат трайно да отслабнат с 12 до 15 кг за период от 1 година. Според проф. Майк Лийн от университета в Глазгоу това не е лесна задача, но всеки човек диагностициран с диабет трябва да има шанса да пробва. Ето защо авторите на проучването призовават за по-голяма информираност относно обратимостта на диабета.

Лекарите предупреждават, че стратегията за намаляване на теглото може да не работи при болни с диабет, които вече имат нисък индекс на телесната маса (BMI).

Постигането на ремисия на захарния диабет ще помогне на пациентите да избегнат редица сериозни  усложнения, като например увреждане на сърцето, бъбреците, очите.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!