Начало / Диабет / Причини за повишаване на триглицеридите при диабет тип 2

Причини за повишаване на триглицеридите при диабет тип 2

ное. 23, 2016

триглицериди

Триглицеридите заедно с холестерола са едни от липидите (мазнините), които циркулират в нашето тяло. Медицинският термин за повишаване на нивата на триглицеридите е хипертриглицеридемия. Завишените нива на триглицеридите повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт.

За пациентите с диабет тип 2 не е учудващо да страдат от хипертриглицеридемия. Над 80% от тях се борят с този проблем. Повишените нива на триглицеридите спадат към група нарушения, известни като метаболитен синдром. Именно на този синдром се дължат голям брой от случаите на пациенти с диабет тип 2. Други нарушения, които спадат към метаболитния синдром са:

  • високо кръвно налягане
  • високи нива на кръвната захар
  • повишено количество мастна тъкан в областта на корема.

При пациентите с диабет тип 2 нивата на триглицеридите могат да бъдат повишени, поради някоя от следните причини:

Недобър контрол на диабет тип 2

Когато не контролирате заболяването си и не спазвате предписанията на вашия лекуващ лекар това води до покачване на нивата на кръвната захар и инсулина. Инсулинът спомага за преобразуването на кръвната захар в гликоген и съхраняването му за нуждите на тялото в черния дроб. Когато обаче в черния дроб се натрупа по-голямо количество гликоген поради лошо контролиран диабет тялото започва да го използва за образуване на мастни киселини. Тези мастни киселини се използват за образуването на триглицериди, които се натрупват в мастните клетки.

Прием на повече от нужните калории

Триглицеридите се използват от тялото като бърз източник на енергия между храненията. Ако обаче калориите от храната, която приемате са повече от нужното излишното ще се натрупа в тялото под формата на триглицериди.

Повишен прием на въглехидрати

Глюкозата от въглехидратите, които приемате се усвоява от червата и преминава в кръвообращението, където се усвоява с помощта на инсулина. Ако обаче приемате по-голямо количество въглехидрати инсулинът няма да може да усвои всичкото количество глюкоза и тя ще се преобразува в триглицериди.

Бъбречна недостатъчност

При пациентите с диабет има повишен риск от развитие на бъбречна недостатъчност. Всъщност диабетът е заболяването, при което най-често се наблюдава бъбречна недостатъчност като усложнение. При увреждането на бъбреците се нарушава регулацията на мазнините в кръвта и тялото не може да изхвърли излишното количество. Това води до повишаване на нивото на триглицеридите.

Генетична предиспозиция

Хипертриглицеридемията е състояние, което може да бъде генетично обусловено и се наблюдава много често в някои фамилии. При членовете на такива семейства се наблюдават повишени нива на триглицеридите и при тях съществува висок риск за развитие на диабет тип 2.

Ниски нива на щитовидните хормони

При пациентите с диабет по-често се наблюдават разстройства на функцията на щитовидната жлеза. Най-честото от тях е неактивната щитовидна жлеза, или известно още като хипотиреоидизъм. Ако при вас нивата на триглицеридите и холестеролът са покачени това може да бъде признак на ниски нива на щитовидните хормони. Нужно е изследване на кръв, за да се установи дали има наистина такъв проблем. Хипотиреоидизмът се лекува със заместителна хормонална терапия, която може да помогне за нормализиране на нивата на триглицеридите.

Прочетете за:
Триглицериди