Начало / Диабет / Подправки и билки, подходящи за контрол на диабета

Подправки и билки, подходящи за контрол на диабета

юни 12, 2020

билки за диабет

Диабетът е хронично заболяване, което се дължи на недостатъчната секреция на хормона инсулин от панкреаса или на неговата влошена функция. Лечението на диабета включва стратеги за промяна в начина на живота, особено диетата и прием на медикаменти или инжектиране на инсулин. Освен това обаче някои билки и подправки също са се доказали като ефективни за контролирането на нивата на кръвната захар. Те биха могли да помогнат за овладяването на симптомите и по-доброто качество на живот на пациентите с диабет.

Кои подправки и билки са подходящи за контрол на диабета?

По-често обсъжданите подправки и билки, които могат да подпомогнат контрола на диабета са:

Алое вера

Алое верата е растение, което има множество приложения и се използва от векове в алтернативната медицина. Много хора използват това растение за подобряване на вида на кожата, но то също би могло да е полезно за забавяне на прогресирането на диабет тип 2. Основната причина за този ефект на алоето е във високото съдържание на антиоксиданти. Може да се възползвате от полезните свойства на алоето като добавите сока му към смутита и други напитки, които си приготвяте или да приемате хранителни добавки, в които то се съдържа.

Канела

Канелата е подправка с много характерен и приятен мирис. Тя често се добавя в сладкиши, напитки и други ястия. Канелата има естествен сладък вкус и тя може да се добавя към напитки, вместо захар и да им придаде приятен и леко сладникав вкус. Именно това е една от причините, поради която канелата се препоръчва на хора с диабет тип 2, защото тя може да замести захарта в напитки. Освен това има данни в научната литературата, че консумацията на канела подобрява контрола на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и храносмилането.

Бял трън (млечен бодил)

От векове хората използват белият трън за лечение на най-различни болежки, като се знае, че той е особено полезен за черния дроб. Основната съставка в белия трън е силимаринът, който има противовъзпалителни и силни антиоксидантни свойства. Именно тези свойства правят това растение полезно и при диабет. Въпреки това са нужни още данни, които да подкрепят употребата му при пациенти с диабет.

Сминдух

Сминдухът и по-точно неговите семена също биха могли да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. В семената се съдържат фибри и химични вещества, които забавят разграждането на въглехидратите в приетите храни и по този начин и усвояването на захарта. Има и някои проучвания, в които се обсъжда възможността сминдуха да спомага и за превенцията на диабет. Сминдух може да си набавите под формата на семена, които да добавяте към ястията си или под формата на хранителна добавка.

Джинджифил

Джинджифилът е друго растение, което от векове се използва в медицината. Много често хората го използват за лечение на храносмилателни и възпалителни проблеми. В последните години се обсъжда възможността джинджифилът да помага и за понижаване на нивата на кръвната захар без да влияе на нивата на иснулин в кръвта. Нужни са обаче още доказателства, които да потвърдят този положителен ефект на джинджифила.