Начало / Диабет / Синдром на поликистозните яйчници и диабет

Синдром на поликистозните яйчници и диабет

авг. 19, 2021

синдром на поликистозните яйчници и диабет

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е често срещан ендокринен проблем, засягащ жени в репродуктивна възраст. Характеризира се с хронична ановулация, хиперандрогенизъм и поликистозни яйчници. Симптоми на хиперандрогенизъм са хирзутизъм (повишено окосмяване), акне, менструални нарушения (олигоменорея, аменорея, менорагия, метрорагия), алопеция.

Причината за възникване на синдром на поликистозните яйчници е неизвестна, но редица проучвания показват, че инсулиновата резистентност играе важна роля в патогенезата на синдрома. В резултат на инсулиновата резистентност, жените, засегнати от СПКЯ, често имат нарушения във въглехидратната и липидната обмяна. Като последица от това имат повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Около половината от жените със синдром на поликистозните яйчници развиват диабет тип 2 до 40-годишна възраст.

Каква е връзката между синдром на поликистозните яйчници и диабет тип 2?

В патогнезата на захарния диабет и синдрома на поликистозните яйчници има редица общи фактори.

  • Затлъстяване

СПКЯ и захарният диабет тип 2 са състояния, свързани със затлъстяването. При 30 до 70 % от жените със СПКЯ се установява затлъстяване. Много проучвания са установили, че по-високият индекс на телесна маса е най-важният показател за това дали една жена със СПКЯ ще развие диабет тип 2. Понижаването на теглото дори само с 5% от общото тегло, може значително да намали риска от диабет.

  • Генетични фактори

Известни са гени, които са свързани с изявата на захарен диабет тип 2. Предполага се, че генетични фактори допринасят и за предразположеност към развитие на СПКЯ.

  • Инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност има роля за изявата както на синдрома на поликистозните яйчници, така и на захарния диабет тип 2.

При синдромът на поликистозните яйчници инсулиновата резистентност и компенсаторната хиперинсулинемия водят до стимулация на яйчниковата и надбъбречна стероидогенеза. В резултат се повишават нивата на андрогените (тестостерон).

В патогенезата на захарния диабет тип 2 участва инсулиновата резистентност, съчетана с β-клетъчна дисфункция, инсулинов дефицит и хипергликемия.

Каква е връзката между синдрома на поликистозните яйчници и други видове диабет?

Захарният диабет тип 1 повишава риска от развитие на синдром на поликистозните яйчници. Около 1 на всеки 4 жени с диабет тип 1 развива СПКЯ в даден момент. Счита се, че причината за това е ятрогенния излишък на инсулин в циркулацията. В подкрепа на тази хипотеза е факта, че броят на жените с диабет тип 1, които проявяват симптоми на СПКЯ се влияе от интензивността на инсулиновото лечение.

Жените със синдром на поликистозните яйчници често развиват гестационен диабет (диабет по време на бременност). Това състояние крие рискове ккто за бременната жена, така и за бебето.

Всички жени със синдром на поликистозните яйчници трябва редовно да се проследяват за нивата на кръвната захар чрез: изследване на кръвната захар на гладно, изследване на гликиран хемоглобин (HbA1c), провеждане на орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ).

Прочетете за:
Как се диагностицира синдром на поликистозните яйчници?