Начало / Диабет / Как се поставя диагнозата захарен диабет?

Как се поставя диагнозата захарен диабет?

ное. 20, 2019

диагнозата захарен диабет

Захарният диабет е метаболитно заболяване, което се характеризира с повишени стойности на кръвната захар (хипергликемия) в резултат от нарушение в инсулиновата секреция, в инсулиновото действие или и двете заедно. Захарният диабет е социално значимо заболяване поради широкото си разпространение. Основен проблем при пациентите с диабет са развиващите се късни усложнения при лош контрол на заболяването, които могат да доведат до сериозни последици – слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения –исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт.

Различават се основно 2 типа захарен диабет: Тип 1 – при него се наблюдава увреждане на бета-клетките на панкреаса от антитела и в резултат на това постепенно отпада инсулиновата секреция; Тип 2 – инсулиновата резистентност (нечувствителност към действието на инсулина) е първичният дефект, който предшества клиничната изява на заболяването, настъпваща, когато намалее инсулиновата секреция.

Как се поставя диагнозата захарен диабет?

За диагностициране на захарен диабет се използват следните методи:

Анамнеза

Чрез подробен разпит на пациента, лекарят разбира за неговите оплаквания.

Обичайно при захарен диабет тип 1 пациентите съобщават за повишена жажда, често уриниране, включително и нощем, отпадналост, силна слабост. Често има значително намаляване на телесното тегло за кратък период от време. Пациентите най-често са на възраст под 30 години.

При захарен диабет тип 2 в повечето случаи липсват каквито и да било симптоми и заболяването се установява случайно при изследване на кръвната захар по друг повод. Обичайно тези хора имат родственици със захарен диабет тип 2. В някои случаи може да са налице оплаквания от сърбежи по тялото, трудно заздравяващи рани, рецидивиращи инфекции(циситити, вагинити), повишен апетит.

Физикален статус

При преглед на пациент със захарен диабет тип 1 може да се забележи, че това са хора с нормално или поднормено телесно тегло, често със суха кожа, напукани устни, сух и обложен език.

Пациентите със захарен диабет тип 2 са предимно с наднормено тегло или затлъстяване. Често при огледа може да се забележи акантозис нигриканс – тъмно линеарно оцветяване на кожата по врата, а също така и в областта на подмишниците или гениталиите. Тази проява е белег на инсулинова резистентност.

Лабораторни изследвания

Критериите за поставяне на диагнозата захарен диабет са следните:

1. Наличие на клинични признаци, характерни за диабет (често уриниране, повишена жажда, необяснимо намаляване на телесното тегло) и случайно установена плазмена глюкоза над 11,1 ммол/л (т.е. при проба взета по всяко време на денонощието, без оглед на времето от последното хранене).

2. Плазмена глюкоза на гладно над 7,0 ммол/л. (т.е. при спазен интервал от последния прием на храна поне 8 часа).

3. Плазмена глюкоза на 2-рия час в хода на орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) над 11,1ммол/л.

ОГТТ се провежда сутрин на гладно. 75 гр. глюкоза се разтварят в 250-300 мл вода и се изпиват от пациента в продължение на 5 минути. Кръв за изследване на кръвната захар се взема на гладно (преди изпиване на глюкозата) и на 2-ия час. По време на провеждането на теста пациентът е най-добре да не се движи, да не пуши, да не приема храна и медикаменти.

4. Ниво на гликирания хемоглобин над 6,5%.

Този показател отразява средните стойности на кръвната захар през последните 3 месеца.

Съществуват две състояния, които се означават като ,,предиабет‘‘. Първото е се нарича нарушена гликемия на гладно – това е състояние, при което стойностите на плазмената глюкоза на гладно са между 6,1 до 6,9 ммол/л. Другото състояние се нарича намален глюкозен толеранс – при него се установяват стойности на плазмената глюкоза на 2рия час в хода на ОГТТ между 7,8 и 11,1ммол/л.

За разграничаването на захарен диабет тип 1 от тип 2 се назначават и някои допълнителни изследвания като С-пептид и автоантитела към панкреасните клетки. При тип 1 има наличие на антиостровни антитела и ниски нива на С-пептид на гладно.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Глюкоза в кръвта (кръвна захар)
Гликиран хемоглобин (HbA1c)