Начало / Диабет / Как да се предпазите от очни усложнения в резултат на диабет?

Как да се предпазите от очни усложнения в резултат на диабет?

май 8, 2019

очни усложнения в резултат на диабет

Ако страдате от диабет, вие сте в повишен риск от някои очни заболявания, като диабетна ретинопатия, глаукома и катаракта. Диабетът е заболяване, което се отразява на цялото тяло и може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове (артерии, вени и капиляри) и нервите, включително тези на очите. Добрите новини са, че вие може да намалите риска от подобно увреждане на очите, ако контролирате нивата на кръвната си захар и провеждате редовни профилактични прегледи.

Как се отразява диабета на състоянието на вашите очи?

Малките кръвоносни съдове, които се намират в очите ви страдат, когато нивата на кръвната захар често са повишени. Колкото по-високи са нивата, толкова по-висок е и риска от очни заболявания.

По-честите очни проблеми, които се наблюдават при пациентите с диабет са:

Катаракта

Въпреки, че всеки от нас може да има подобен проблем, катарактата (известна още като „перде на окото“) е 60 пъти по-често срещана при пациентите с диабет. При това заболяване настъпва замъгляване на лещата на окото, в резултат на което зрението се влошава.

Глаукома

Ако страдате от диабет има 40 пъти по-висок риск да развиете глаукома. Всъщност, колкото по-дълго страдате от диабет, толкова повече нараства и риска от това очно заболяване. Неспособността на окото да отвежда излишните течности води до повишаване на очното налягане и в резултат настъпва глаукомата. Първоначално се влошава периферното зрение, а по-късно и централното, като може да се стигне до слепота.

Диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия се развива при пациенти, страдащи от диабет повече от 10 години. Повишените нива на кръвната захар увреждат малките кръвоносни съдове, които изхранват ретината. Първоначалните симптоми са трудно забележими и обикновено състоянието се диагностицира в напреднал етап, когато вече се наблюдава влошено зрение.

Как може да намалите риска от увреждане на очите при диабет?

Редовни профилактични прегледи

Това е единственият начин очните изменения да бъдат открити навреме и да бъде намален риска от сериозна загуба на зрение. Старайте се поне два пъти годишно да планирате очни профилактични прегледи. Ако забележите някакви промени в зрението си междувременно, задължително се консултирайте със специалист.

Следете нивата на кръвната си захар

Хронично повишените нива на кръвната захар ви поставят в сериозен риск от очни заболявания. За да се намали този риск ежедневно трябва да изследвате кръвната си захар и да се придържате към режима, който ви е изготвен от лекаря, който следи вашето състояние.

Хранете се здравословно и се старайте да сте физически активни

Всички знаем, че здравословното хранене и физическата активност са много важни за доброто ни общо здравословно състояние, но те са още по-важни за пациентите с диабет. Информирайте се кои храни са препоръчителни за вашето състояние и си изберете физическа дейност, която ви носи удоволствие и не ви натоварва, за да може да сте във форма.

Следете кръвното си налягане и нивата на холестерол в кръвта

Високото кръвно налягане и повишения холестерол увеличават риска от очни проблеми. Това е така, защото има риск от запушване на кръвоносни съдове от излишните мазнини и затрудняване на кръвообращението.

Прочетете за:
Увреждане на очите при диабет