Начало / Диабет / Каква е разликата между диабет тип 1 и диабет тип 2?

Каква е разликата между диабет тип 1 и диабет тип 2?

юни 13, 2018

диабет тип 1 и 2

Когато хората чуят диагнозата диабет те започват да си правят някои заключения, които не винаги са напълно вeрни. Основната причина за това е, че има два тип диабет – тип 1 и тип 2, които се различават помежду си.

Общото и при двата типа диабет е, че кръвната захар или позната още под термина глюкоза, която се образува в нашето тяло или навлиза в организма от хранителните продукти, които консумираме не се усвоява адекватно от организма. Основната причина за това е инсулинът.

При пациентите с диабет тип 1 продукцията на този хормон е силно намалена до липсваща и глюкозата не може да се усвои от организма и да се използва за нужните процеси.

При пациентите с диабет тип 2 панкреасът произвежда инсулин, но той не реагира на кръвната захар и отново не извършва своята основна функция да улавя глюкозата от кръвта и да я пренася в клетките. С времето при пациентите с диабет тип 2 може и да спре и производството на инсулин и той да премине в диабет тип 1.

Друга обща характеристика на двете форми на диабет е, че и при двете нивата на кръвната захар хронично могат да бъдат повишени, което да доведе до редица здравословни усложнения.

Ето какви са някои от разликите между диабет тип 1 и тип 2:

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване

Както споменахме по-рано при диабет тип 1 в тялото на пациентите не се образува хормона инсулин, в резултат на което се покачват нивата на кръвната захар.

Учените са доказали, че в болшинството от случаите диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунната система на пациентите атакува собствените клетките на панкреаса, те се увреждат и в резултат на това спира производството на инсулин. Все още не е напълно изяснено как и защо това настъпва, но според учените някои генетични фактори влияят върху отключването на този автоимунен процес.

Пациентите с диабет тип 2 произвеждат инсулин, но той или е в много ниски количества или не осъществява своите функции и не успява да улавя и транспортира кръвната захар и нейните нива в организма се покачват. Основните рискови фактори за диабет тип 2 са затлъстяване и заседнал начин на живот.

При диабет тип 1 лечението задължително се състои в инжектиране на инсулин

Тъй като пациентите с диабет тип 1 не произвеждат инсулин е нужно да си го набавят външно и да си го инжектират. При диабет тип 2 терапевтичният режим може да бъде различен. В началото на пациентите може да бъде препоръчано единствено да спазват определен хранителен режим, да бъдат физически активни и да свалят излишните килограми. Може да се наложи и прием на медикаменти, които да помогнат за регулирането на нивата на кръвната захар.

Опасното понижаване на кръвната захар (хипогликемична криза) е по-често срещано при диабет тип 1

Пациентите с диабет тип 1 трябва ежедневно да си инжектират точно определени количества инсулин по строга схема. Неправилната калкулация на нужните количества инсулин и инжектирането на повече от нужното от този хормон може да доведе до рязко спадане на нивата на кръвната захар (хипогликемия).

Диабет тип 1 е по-чест при деца, а диабет тип 2 при възрастни

В болшинството от случаите диабет тип 1 се диагностицира още в детска възраст. Обратно диабет тип 2 е по-чест сред пациентите над 45 годишна възраст, макар че в последните години зачестяват случаите на този тип диабет дори и сред деца, което се дължи основно на затлъстяването и заседналия начин на живот.

От който и диабет да страдате най-важното е да приемате заболяването си сериозно. Повечето хора мислят, че диабет тип 1 е по-опасният и подценяват другият тип. Истината обаче е, че и двата типа диабет могат да доведат до сериозни усложнения, като слепота, ампутация на крайник и бъбречна недостатъчност. Ако следите състоянието си и следвате съветите на вашия лекуващ лекар можете да преживеете дълги години без да настъпят тези опасни усложнения за вашето здраве.