Начало / Диабет / Рискови фактори за захарен диабет тип 2

Рискови фактори за захарен диабет тип 2

дек. 5, 2017

диабет тип 2

Захарният диабет тип 2 обикновено възниква при хора над 45 годишна възраст. Все по-често обаче заболяването се появява при по-млади хора.

Кои са главните рискови фактори за захарен диабет тип 2?

Има редица фактори, които повишават риска за развитие на захарен диабет тип 2. Някои от тези фактори са извън контрола на човек, като например:

Фамилна обремененост

Ако имате близък член на семейството (родител, брат или сестра) болен от диабет тип 2, то вашият риск за развитие на заболяването значително се увеличава. За съжаление, не може да промените гените си, но може да се запознаете с ранните симптоми на заболяването, с възможностите за превенция.

Раса

Диабетът се среща по-често сред латиноамериканци, чернокожи, азиатци, индианци.

Възраст

Колкото по-възрастен сте, толкова по-голям е рискът ви от диабет тип 2. Захарният диабет тип 2 се развива при хора на средна възраст – най-често след 45 години. През последните години обаче заболяването зачестява сред млади хора и дори деца.

Гестационен диабет

Ако сте имали диабет по време на бременността (гестационен диабет), то вашият шанс да развиете диабет тип 2 по-късно през живота си е по-висок. Ето защо е важно да внимавате как се храните и как живеете.

Съществуват и редица рискови фактори за захарен диабет тип 2, които са свързани с начина на живот и могат да бъдат променени.

Наднормено тегло или затлъстяване

Наднорменото тегло ви поставя в по-голям риск за развитие на диабет. Колкото повече подкожна мазнина имате (особено в областта на талията), толкова повече се увеличава инсулиновата резистентност.

Ако понижите телесното си тегло с 5 до 7 % може да намалите риска от развитие на предиабет наполовина.

Днес се наблюдава епидемия от затлъстяване, поради което и честотата на захарния диабет тип 2 непрекъснато нараства.

Броят на децата, диагностицирани с диабет тип 2, причинен от затлъстяване също се покачва.

Заседнал начин на живот

Воденето на заседнал начин на живот без достатъчно движение сериозно уврежда здравето. Намалената физическа активност може да причини загуба на чувствителността на мускулните клетки към инсулина, което повишава нивата на кръвната захар.

Освен това обездвижването често е причина за наднормено тегло, което може да доведе до предиабет и диабет тип 2.

Редовните физически упражнения ще ви направят по-здрави и могат поне да отложат началото на диабета.

Високо кръвно налягане

Освен, че уврежда сърдечно-съдовата система, нелекуваното високо кръвно налягане е свързано и с развитието на диабет.

Висок холестерол

Високият LDL „лош“ холестерол, ниският  HDL „добър“ холестерол и високите триглицериди могат да увеличат риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Други рискови фактори са: стрес, тютюнопушене, редовно недоспиване, синдром на поликистозните яйчници.

Като водите здравословен начин на живот, можете да контролирате повечето рискови фактори, да предотвратите или забавите развитието на диабет и да подобрите качеството на живот.