Начало / Диабет / Стомашно-чревни усложнения при диабет

Стомашно-чревни усложнения при диабет

дек. 28, 2020

стомашно-чревни усложнения при диабет

Захарният диабет засяга всички органи в тялото, като степента на увреждане зависи от продължителността и тежестта на диабета и от наличието на други съпътстващи заболявания.

Гастроинтестиналните усложнения са сравнително често срещани при пациенти с дългогодишен и лошо контролиран захарен диабет, но те често остават недиагностицирани.

Ето някои стомашно-чревни усложнения при диабет:

Засягане на хранопровода при диабет  

Гръдната част на хранопровода и долният езофагеален сфинктер се състоят от гладкомускулни влакна, инервирани от миентералния нервен сплит (plexus myentericus Auerbachi). Тези автономни нерви могат да бъдат засегнати от диабетна невропатия при пациенти с дългогодишен диабет. Това довежда до абнормна перисталтика, спонтанни контракции и намален тонус на долния езофагеален сфинктер.

  • Езофагеален дисмотилитет – среща се при около 60 % от диабетиците, но само при малка част от тях присъстват класическите симптоми на дисфагия (затруднено преглъщане) и киселини.
  • Ерозивен езофагит – безсимптомен ерозивен езофагит се среща често при пациенти с диабетна невропатия.
  • Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

При гастро-езофагеалната рефлуксна болест е понижен тонуса на долния сфинктер на хранопровода, което позволява връщане на стомашно съдържимо обратно в хранопровода. Рефлуксът причинява пареща болка в гърдите, известна като киселини.

Тъй като гастроезофагеалната рефлуксна болест е свързана както с невропатия (увреждане на нерви), така и със затлъстяване, то хората с диабет тип 2 имат повишен риск от развитие на това заболяване.

Засягане на стомаха при диабет

  • Диабетна гастропареза

Диабетът е най-честата причина за гастропареза – състояние, при което изпразването на храната от стомаха е забавено. Диабетната гастропареза е форма на автономна невропатия. Дължи се на увреждането на блуждаещият нерв (n. vagus), който инервира стомашната мускулатура. В резултат се нарушава стомашната перисталтика и се забавя движението на храната през стомаха – възниква гастропареза.

Фактори, които имат роля за развитието на гастропареза са: лош контрол на кръвната захар, продължителност на диабета над 10 години, наличие на макро- и микросъдови усложнения, наличие на затлъстяване и др.

Забавеното изпразване на стомаха е първият признак за диабетна гастропареза. Появяват се следните симптоми: бързо засищане, подуване на корема, болки в горната част на корема, гадене, повръщане.

За диагностицирането на заболяването най-голямо значение има сцинтиграфията на стомаха.

Лечението на диабетната гастропареза включва промени в диетата (повишен прием на течности, ограничаване на мазнините и несмилаемите фибри), прокинетици (медикаменти, стимулиращи перисталтиката и изпразването на стомаха), антиеметични средства (намаляват повръщането), при тежки случаи се налага хирургично лечение.

Засягане на чревния тракт при диабет

  • Диабетна ентеропатия

Дисфункцията на чревния тракт е често срещан проблем при пациенти с дългогодишен диабет, особено при тези с гастропареза.

Етиологията на диабетната ентеропатия е многофакторна и остава необяснена. Счита се, че основна роля има необратимата диабетна автономна невропатия. Увреждането на ентералната (чревна) нервна система нарушава чревната двигателна функция.

Диабетната ентеропатия може да се прояви с диария, запек или фекална инконтиненция.

Запекът е най-честият симптом. Рядко при тежък запек може да настъпи мегаколон или чревна псевдообструкция. За лечение на запека се препоръчва промяна в начина на живот, включваща правилна хидратация, диета с високо съдържание на фибри и физически упражнения. При нужда се прилагат лаксативни средства.

Диабетната диария обикновено е безболезнена, може да бъде свързана с фекална инконтиненция и се появява през деня, но често и през нощта.

При диабетици, които се оплакват от диария трябва да се изключи друга причина, като инфекциозни и възпалителни заболявания на червата, цьолиакия, екзокринна панкреасна недостатъчност и бактериален свръхрастеж в тънките черва, прием на лекарства.

Появата на фекална инконтиненция поради дисфункция на аналния сфинктер е обезпокоителен симптом, който значително влошава качеството на живот. Фекалната инконтиненция може да бъде изолирана или придружавана от диария. Лечението й е трудно.

Прочетете за:
Гастропареза (пареза на стомаха)
Фекална инконтиненция