Начало / Диабет / Продължителният следобеден сън повишава риска от диабет

Продължителният следобеден сън повишава риска от диабет

сеп. 20, 2016

диабет

Пълноценният сън, здравословното хранене и редовното спортуване са важни фактори за добро здраве. Оказва се, че продължителността на съня може да повлияе върху вероятността да развием захарен диабет.

Учени от Университета на Япония са анализирали данните от 21 отделни проучвания, които са имали за цел да разкрият връзката между следобедната дрямка и риска от развитие на диабет. Общият брой на участниците в проучванията е бил над 300000

Японските учени са установили, че следобедния сън с продължителност един час и повече се свързва с 45% по-голяма честота на захарния диабет. При по-кратките дрямки до 40 минути на ден не се е наблюдавало повишен риск от диабет или метаболитен синдром.

Според авторите на проучването продължителната дрямка през деня може да се дължи на редица причини. Например може да бъде резултат от:

  • непълноценен нощен сън, причинен от сънна апнея. Това нарушение на съня повишава риска от инсулт, инфаркт, включително и от диабет
  • недоспиване, поради работа на смени. Може да доведе до повишаване на апетита, което да повиши риска от диабет.

Възможно е рисковите фактори за диабет да са причина за продължителна дрямка. Това означава, че продължителният сън през деня може да бъде ранен признак на диабет.

Има събрани множество доказателства за наличието на връзка между нарушението на съня и риска от развитие на захарен диабет. Необходимо е обаче задълбочено изследване, което да установи как точно продължителността на съня се отразява върху здравето.

Проучването е представено на среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета в Мюнхен.