Начало / Диабет / Причини за сърбеж при диабет и как да се справите с него

Причини за сърбеж при диабет и как да се справите с него

мар. 29, 2017

диабет

Хората, страдащи от диабет  често се оплакват от сърбеж, който понякога може да бъде изключително неприятен. Учените са изчислили, че приблизително 33% от диабетиците страдат от някакъв проблем с кожата, който се дължи на заболяването им.

Какви са причините за сърбежа?

Покачването на нивата на кръвната захар може да причини редица усложнения и сърбежът е едно от ранните от тях. В някои случаи дори диабетът може да бъде разпознат по оплакването от сърбеж на пациентите. Връзката между сърбежът и диабетът може да бъде обяснена по следните начини:

  • влошено кръвообращение – увеличаването на нивата на кръвната захар прави кръвта по-плътна и затруднява нейният кръвоток. Влошеното кръвообращение може да способства за сърбежът.
  • периферна невропатия – увредата на периферните нерви в резултат на диабета кара рецепторите на потните жлези да не получават сигнали от мозъка. Това нарушава процеса на потене и ограбва кожата от естествения процес на овлажняване и тя става суха и напукана.
  • гъбични инфекции – когато глюкозата е в повишени стойности в тялото, тя създава перфектна среда за размножаването на гъбички. При пациентите с диабет често се наблюдават гъбични инфекции, при които едно от основните оплаквания е засилен сърбеж.

Как може да се справите със сърбежа?

Пазете кожата от изсушаване

Трябва да поддържате влажността на кожата си, за да я предпазите от напукване и сърбеж. Нанасяйте два пъти дневно овлажняващ крем. Избягвайте да използвате силно ароматизирани  кремове и лосиони, защото те допълнително могат да раздразнят кожата. Не използвайте и ароматизирани сапуни, защото химикалите, които се съдържат в тях могат допълнително да изсушат, така или иначе сухата ви кожа.

Променете хигиенните си навици

Ако се къпете прекалено често може да си причините още по-силен и неприятен сърбеж. Намалете баните на една на 2 дни. Разбира се този режим ще зависи и от вашата активност. След тренировки или при по-горещо време може да се къпете след като сте се изпотили. Избягвайте да се къпете с прекалено топла вода, защото тя предизвиква отпускане на кръвносните съдове и ускорява метаболизма на инсулин, като в резултат на това може да се стигне до хипогликемия.

Обръщайте особено внимание на кожата си през лятото и зимата

През лятото, когато слънцето е много силно носете памучни дрехи, които да позволяват на кожата да диша. Освен това е препоръчително да пиете достатъчно течности, за да хидратирате кожата и да я предпазите от изсушаване.

През зимата кожата също може да се изсуши и поради тази причина диабетиците трябва да се грижат много добре за нея. Трябва да я поддържате добре хидратирана и овлажнена. Нанасяйте два пъти дневно лосион.

Освободете се от стреса

Сърбежът се засилва, когато сте под стрес. За да се справите с него се опитайте да намерите начин, по който да релаксирате и да се отпуснете. Може да пробвате медитация или да си повтаряте някаква фраза, която да ви помогне да се мотивирате и да се почувствате по-добре.