Начало / Диабет / Увреждане на зъбите и венците при диабет – как да се предпазите?

Увреждане на зъбите и венците при диабет – как да се предпазите?

сеп. 5, 2018

гингивит при диабет

Смята се, че гингивитът – състояние, при което венците са възпалени и подути е петото по честота усложнение при диабет. Венците започват да се увреждат, когато бактерии започнат да се размножават около тях. Причината при диабет гингивитът да се разпространява по-бързо е, че при пациентите с това метаболитно заболяване възпалителният отговор е по-усилен.

При хората, страдащи както от диабет тип 1, така и от тип 2 ключът към доброто здравословно състояние, включително и състоянието на зъбите е контролът на нивата на кръвната захар.

Колкото по-високи са нивата на глюкоза в кръвта, толкова по-висок е и рискът от:

Кариеси – в нашата устна кухина нормално се намират много бактерии. Когато въглехидратите и захарта, които се съдържат в храната, която консумираме взаимодействат с тези бактерии по повърхността на зъбите започва да се образува плака. В плаката се съдържат киселини, които разрушават най-външният зъбен слой и в резултат на това могат да се появят кариеси.

Заболяване на венците (гингивит) – в резултат на диабетът организмът по-трудно се бори с бактериите и ако не миете редовно зъбите си все повече плака ще се натрупа по тях. Колкото повече плака се натрупва по зъбите, толкова по-голям е рискът тя да раздразни венците, те да се възпалят и подуят, в резултат на което дори при лек натиск може да се наблюдава кървене.

Напреднало заболяване на венците (периодонтит) – ако гингивитът не се лекува навреме с времето се развива по-сериозна инфекция, наречена периодонтит. При периодонтитът се увреждат меките тъкани около зъба, както и самата кост. С времето зъбите започват да се клатят и може да се стигне дори и до загуба на зъби.

Как може да се предпазите от увреждане на зъбите и венците, ако страдате от диабет?

  • Старайте се да поддържате нивата на кръвната захар в норма

Редовно изследвайте нивата на глюкозата в кръвта и следвайте инструкциите на лекуващия ви лекар, за да контролирате заболяването си и да не позволявате то да влияе негативно на общото ви здравословно състояние.

  • Мийте два пъти дневно зъбите си

Мийте зъбите си сутрин и вечер, за да премахнете плаката и хранителните остатъци, които могат да се натрупат по тяхната повърхност. Така ще намалите риска от увреждане на емайла и поява на кариеси.

  • Използвайте конец за зъби

Поне веднъж дневно почиствайте пространството между зъбите с конец. Ако не знаете как се прави може да помолите вашият стоматолог да ви научи как да го правите.

  • Редовно посещавайте стоматолог

Поне два пъти годишно трябва да минавате профилактични прегледи, при които денталният лекар може да оцени състоянието на зъбите ви и дали е нужно лечение на възникнал проблем. Задължително го уведомете, че страдате от диабет, за да знае за какви евентуални усложнения да следи по-стриктно.

  • Следете за ранни увреждания на венците

Ако забележите, че венците ви са зачервени или кървят по-често от обикновено информирайте стоматолога, които ви наблюдава.

  • Откажете цигарите

Тютюнопушенето допълнително увеличава риска от усложения в резултат на диабет, затова и пациентите се съветват да откажат цигарите още когато заболяването се диагностицира.